Autóról kerékpárra vált egy egész olasz város

Vágólapra másolva!
Autó helyett kizárólagos kerékpáros közlekedésre akar átállni Mantova városa, ahol a biciklizés még a politikai ellentéteket is oldotta. Az egész várost lefedő kerékpárút-hálózat 2012-re készül el.
Vágólapra másolva!

"Hol biciklizzünk, ha nem itt? Mantovánál nem találni laposabb olasz várost, és kerékpárral tíz perc alatt keresztül lehet hajtani rajta" - nyilatkozta a La Repubblica napilap utazási mellékletének Anna Maria De Togni, a lombardiai önkormányzat városrendező biztosa. Régi terv válik valóra a szmogtól fojtogatott Pó-alföldi városban, ugyanis holland mintára az egész település kerékpárra akar váltani.

A mantovaiak között végzett felmérés azt mutatta, hogy a kerekezés teljes egyetértést teremt még a szembenálló helyi politikai erők között is. A 48 ezer lakosú városban eddig is közel harmincezren közlekedtek kerékpárral, de kerékpárútból csak egy volt. Összesen harminc kerékpárúttal akarják lefedni a város egész területét. A kerékpárút-hálózat a tervek szerint jövőre készül el. A mantovai kerékpárosok szerint problémát egyedül a város utcáit fedő kockakövek okoznak, amelyek esős időben csúszóssá válnak. Ezek leaszfaltozását azonban a városvédők ellenzik.