Teszteket olvas, de hibrid autót még nem vett Sólyom László

Sólyom László biciklizik
Vágólapra másolva!
Még mindig nem vett hibrid autót Sólyom László, holott korábban ezt ígérte. A volt államfő azonban készül a vásárlásra, olvasgatja a teszteket, figyeli az új modelleket. Még az is lehet, hogy miután befejezik a kiemelt őrzését, egy elektromos autóba ül át.
Vágólapra másolva!

"Elnök úr továbbra sem feledkezett meg a hibridautó-vásárlási szándékáról" - közölte megkeresésünkre a volt államfő titkára. A tisztségéről bő fél éve leköszönt Sólyom László még köztársasági elnökként nyilatkozta 2007-ben, hogy már megbeszélte a családjával, az elnöksége után vesz egy ilyen járművet.

A vásárlás elmaradásának oka - magyarázza a volt államfő titkára -, hogy még mindig a Köztársasági Őrezred kiemelt védelme jár Sólyomnak. Habár köztársasági elnökként "felvetette már, hogy kellene venni" hibridet, "de nálunk közbeszerzés van, azzal járunk, ami azon nyer" - mondta az Indexnek Sólyom, miután Heinz Fischer osztrák államfő épp egy hibriddel érkezett hozzá.

Sólyom titkára ezúttal is kiemelte, hogy a Köztársasági Őrezred által használt járművek "típusára és különösen azok beszerzésére Elnök úrnak sem hivatali idejében, sem annak lejártát követően nem volt befolyása". Sólyom kiemelt védelme 2011. augusztus 6-áig tart, a titkárának leveléből az derül ki, hogy a volt államfő készül a vásárlásra.

Mint írta, az azóta kijött modelleket folyamatosan figyelemmel kíséri Sólyom, azok tesztjeit is olvasta. Megkérdeztük, melyik márka mely típusai szimpatikusak számára, valamint azt is, hogy az újabban piacra került (és közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli) elektromos autók kiüthetik-e a nyeregből nála a hibrideket.

"Bár van egy-két típus (köztük olyan is, amit előreláthatóan sajnos Európában nem terveznek forgalmazni), amelyek előzetesen elnyerték Elnök úr tetszését, de ezeket - lévén még sem választási helyzet, sem döntés nincsen - nem időszerű megnevezni, már csak azért sem, mert előzetes internethírek szerint a nyár folyamán újabb modellek értékesítését is elkezdik, amiket méltánytalan volna figyelmen kívül hagyni egy jövőbeni döntésnél" - írta válaszában Sólyom titkársága.

Egy évvel az elnökség befejezése, vagyis 2011. augusztus 6-a után már nem jár biztonsági járművezető és biztonsági tiszt Sólyomnak, csak sima jármű egyszerű sofőrrel. De a törvény szerint ez már nem lesz kötelező, egy környezetbarát jármű kedvéért lemondhat Sólyom az őrezred - erre a célra fenntartott - Skodájáról, vagy Volkswagenjéről.