Több a baleset az idén, de kevesebb a halálos áldozat

Vágólapra másolva!
Az év első két hónapjában mintegy öt százalékkal több baleset történt, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor jelentősen csökkent a halálos balesetek száma - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Kiss Csaba rendőr alezredes elmondta egy budapesti sajtótájékoztatón, hogy ez év januárjában és februárjában összesen 1918 baleset történt az országban, ez a szám mintegy ötszázalékos növekedést jelent a 2010-es adatokhoz viszonyítva. A múlt évben azonban ebben a két hónapban 91 balesetben 106-an haltak meg, míg az idén 73 balesetben 79-en vesztették életüket.

A balesetek fő okai nem változtak: a személyi sérüléssel járó balesetek zömét, 37 százalékát gyorshajtás okozza, ezt követi az elsőbbségadási, illetve a kanyarodási szabályok megszegése. Nem változott az ittasan okozott balesetek száma, tavaly januárban-februárban 201, az idén az év első két hónapjában 202 ilyen baleset történt. A balesetek okozóit tekintve az osztályvezető ismertette, hogy a közúti balesetek túlnyomó részét, 72 százalékát személygépkocsi-vezetők okozták, őket a teherautó-vezetők követik.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a hideg téli hónapokban is elérte a 6 százalékot, ami azért érdekes, mert a motoros kétkerekűek vezetői összesen ennek kevesebb mint a felét, 51 balesetet okoztak. Kiss Csaba beszámolt arról is, hogy Magyarország hatályos közlekedéspolitikai programja a közlekedésbiztonság területén mennyiségi célkitűzést tartalmaz, vagyis a 2001-es adatokhoz képest a személyi sérüléses közúti balesetek, illetve a balesetben meghalt személyek számát 2015-ig a felére kell csökkenteni. Hangsúlyozta, hogy az év első két hónapját tekintve, a balesetben meghalt személyek számát illetően ez a vállalás már teljesült, a szám 160-ról 79-re csökkent.