A Fiat növeli részesedését a Chryslerben

Vágólapra másolva!
A Fiat 30 százalékra növeli részesedést a Chrysler amerikai autógyárban - jelentette be Sergio Marchionne, az olasz társaság vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Fiat saját forrásból finanszírozza az ügyletet, amelyet napokon belül véglegesítenek - mondta Marchionne.

A Fiat az idén már másodszor növeli részesedését a cégben, amelynek irányítását 2009-ben vette át. Akkor 20 százalékot szerzett, az idén januárban pedig további 5 százalékot. A tervek szerint 2011 végéig 35 százalékra emelkedik az olasz tulajdonos részesedése.

A válságba jutott amerikai cég - a General Motors és a Ford mellett a harmadik nagy detroiti autógyártó vállalkozás - cserébe hozzáférést szerzett a Fiat technológiájához és az 1899-ben alapított olasz cégnél felhalmozódott minden egyéb tudáshoz, tapasztalathoz.

A Chryslert a 2008-ban elmélyült gazdasági világválságban az amerikai és a kanadai kormányzat összesen 15,5 milliárd dolláros tőkeinjekciója mentette meg a teljes összeomlástól. A cég a Fiat vezetésével kezdett új fejezetet. Tavaly még veszteséggel zárt, az idén viszont már 200-500 millió dollár nyereséget érhet el a menedzsment számításai szerint.