Százezer forintra is büntetnék a részeg kerékpárosokat

fokozott kerékpáros ellenőrzés, igazoltatás, baleset-megelőzés, ORFK, BRFK, rendőrség
Vágólapra másolva!
Módosulhatnak a jövőben a közlekedési szabályok megszegőire vonatkozó büntetések egy minisztériumi rendelettervezet szerint.
Vágólapra másolva!

Ittas vezetésért 200 ezer forintos bírság szabható ki a sofőröknek a jövőben, míg a "nem gépi járművek" vezetőinek 30-100 ezer forint lehet a büntetése egy belügyminisztériumi rendelettervezet szerint. A kerékpárosok esetén a legmagasabb bírságot 0,8 ezrelék véralkoholszint felett lehet majd kiróni.

Az ittas vezetés és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése a terv szerint átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá. A minisztérium elképzelései szerint a gyermekülés, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértése ugyanakkor a továbbiakban szabálysértésnek minősül majd.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megszegői a jövőben is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő büntetésekre számíthatnak annak függvényében, hogy mekkora volt a megengedett sebesség, és azt mennyivel lépték túl - olvasható a kormany.hu-ra kedden felkerült anyagban.