Szívroham-érzékelő ülést fejleszt ki a Ford

Vágólapra másolva!
Az európai lakosság elöregedése indokolja a német Ford ötletét. Jelenleg kísérleti fázisban tart a szívroham tüneteit érzékelő ülés kifejlesztése, a mérnökök most azon dolgoznak, hogy újdonságukat összehangolják a többi vezetőtámogató rendszerrel.
Vágólapra másolva!

Vezetés közben többszörös életveszélyt jelent, ha a vezető szívrohamot kap, az európai lakosság pedig folyamatosan öregszik, ezért döntöttek úgy a kölniek, hogy egy orvosi műszernek megfelelő extra fejlesztésébe fognak. Az Észak-Rajna Vesztfáliai Műszaki Főiskolával együttműködő aacheni fejlesztőközpont egy különleges elektrokardiogramot tervezett.

Forrás: Ford

Az új eszköz a testre helyezett elektródák helyett az ülésbe épített érzékelők segítségével a ruhán keresztül is képes felismerni a szívműködési zavarokat, így idejében tudja figyelmeztetni a vezetőt, hogy kérjen orvosi segítséget. A Ford nagy súlyt fektet a segédberendezésekre. A Mondeóhoz és az új Focushoz jelenleg is tucatnyi kényelmi és biztonsági extra rendelhető, most ezekkel a rendszerekkel próbálják összehangolni az újdonságot. Miután a prototípus szériaéretté válik, valószínűleg több gyártó is érdeklődik majd az egyedülálló fejlesztés iránt.