A céges autók közül az Opelt viszik leginkább a tolvajok

Vágólapra másolva!
Hazánk piacvezető flotta- és gépjárműkezelő cégének adatai szerint továbbra is az Opeleket kedvelik leginkább a tolvajok.
Vágólapra másolva!

A LeasePlan kimutatása szerint 2011 első negyedévében összesen hét gépjárművet loptak el a flottakezelő cég közel tízezres gépjárműflottájából, ami 33 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt három év legveszélyeztetettebb márkája az Opel volt, amely az ellopott darabszámokat tekintve egyelőre idén is az élen áll. 2010-ben majd minden harmadik esetben az Opel valamelyik típusa volt a tolvajok áldozata, míg az idei első negyedévben már a hétből három lopott autó e márkából került ki. A LeasePlan flottában legnagyobb súllyal jelen levő Fordnak ugyanakkor mindössze egy autóját lopták el idén. Fenti márkák mellett már egy-egy Renault, Skoda és Peugeot gépkocsi is tolvajkézre került a flottából az első negyedévben.

Az alsó-középkategória népszerűségének oka, hogy ezek a típusok kevésbé feltűnőek, mivel tömegével fordulnak elő az utakon, másrészt nagy az igény bontott alkatrészeikre" - mondta Horányi István a cég operációs igazgatója, aki hozzátette, általában nem találtak a helyszínen üvegszilánkokat, így a tolvajok valószínűleg minimális károkozással jutottak be az autókba. Tízezerből mindössze 236 szerződés szerint fenntartott kocsihoz kértek az ügyfelek műholdas megfigyelő rendszert, elsősorban az alkalmazottak nyomon követése miatt.

A megszokott lopásgátló rendszerek, például az új autóknál szériafelszerelésnek számító indításgátló elektronika, vagy az autósboltokban megvehető kormányzár minimális védelmet jelent, hasznosabbak a váltózárak, de a gyakorlat azt mutatja, még a bonyolultabb rendszerek sem képesek megakadályozni, hogy elvigyék az autót, legfeljebb meghosszabbítják a beindításhoz szükséges időt.