A nagyszülőkkel nagyobb biztonságban van a gyerek az autóban

Vágólapra másolva!
A nagyszülők óvatosabban vezetnek az unokákkal, használják a biztonsági ülést és bekapcsolják az öveket.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai tanulmány szerint a gyerekek nagyobb biztonságban lehetnek, amikor valamelyik nagyszülő vezeti az autót, mint amikor az apa vagy az anya ül a volán mögött. "Meglepődve fedeztük fel, hogy a sérülések aránya jelentősen alacsonyabb volt azoknál az ütközéseknél, ahol a nagyszülők vezettek" - mondta el Fred Henretig kutatásvezető, aki a Philadelphiai Gyerekkórház sürgősségi specialistája.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az autóbalesetek gyakoribbak az idősebbeknél, különösen a 65 év fölöttiek körében. A mostani vizsgálatban nem ezt mérték fel, hanem annak akartak utána járni a kutatók, hogy mekkora az autóban ülő gyerekek sérülési kockázata az autóbalesetekben attól függően, hogy ki vezet. Kiderült, hogy a gyerekek sérülési kockázata 50 százalékkal alacsonyabb volt, amikor a nagyszülők ültek a volánnál a balesetben, mint amikor a szülők.

A felmérés adatai az Egyesült Államok 15 államából származtak, 2003 és 2007 közötti balesetek sofőrjeit kérdezték ki hozzá. A balesetek összesen körülbelül 12 ezer 15 év alatti gyereket érintettek. Az adatok szerint a szülőkkel utazó gyerekek 1,05 százaléka sérült meg, míg a nagyszülőkkel utazóknak csak 0,70 százaléka.

A váratlan eredmény okai nem ismertek, ám a kutatóknak van elméletük a magyarázatra. Úgy vélik: elképzelhető, hogy a nagyszülők jobban aggódnak a felelősség miatt, amelyet a gyerek autóban való szállítása jelent, ezért lassabban, óvatosabban vezetnek, ami ellensúlyozhatja az életkorukkal összefüggő magasabb kockázatot. A felmérés szerint szinte minden nagyszülő biztonsági ülésbe ültette unokáját vagy bekapcsoltatta vele a hátsó ülésen is a biztonsági övet. A tanulmány a Pediatrics című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg.