Kevesebb dízelmotort kaphat a Magyar Suzuki Zrt.

Vágólapra másolva!
A Maruti Suzuki India (MSI) drasztikusan csökkenti magyarországi dízelmotor-exportját. A megtartott motorok az Indiában értékesített Swiftekbe kerülnek - írja a "The Hindu" napilap csütörtöki száma.
Vágólapra másolva!

A Maruti Suzukinak Indiában egyre fokozódó versennyel kell szembe néznie a Ford Figo, a Toyota Liva és a Volkswagen Polo modellek részéről, ezért havi 18 ezerre emeli a Suzuki Swift termelését a vevők várakozási idejének csökkentése érdekében, 3-4-hónapról 2-3 hónapra csökkenhet így a várakozási idő.

"Csökkentjük a dízelmotorok exportját a belföldi piac jobb ellátása érdekében. Jelenleg évente mintegy 35-45 ezer motort exportálunk Magyarországra, amit az elkövetkező hat hónapban gyakorlatilag elhanyagolható szintre veszünk vissza" - közölte a Maruti Suzuki India (MSI) marketing és értékesítési igazgatja, Mayank Pareek a PTI hírügynökséggel.

"Az export csökkentésével nyert mennyiség az indiai piacra szánt Swift modellekbe kerül" - monda Pareek.

Paarek szerint évente 280 ezer Fiat-licencű dízelmotor készül a Manesarban található gyárban, holott évi 400 ezerre volna szükség.

A benzinárak növekedésével párhuzamosan ugyanis Indiában megemelkedett a takarékosabb dízel üzemű járművek iránti kereslet. Az egyes modelljeikből dízel és benzin üzemű változatokat egyaránt kínáló autógyárak 70-30 százalékos értékesítési arányt is tapasztalnak a dízel javára.

Az Maruti Suzuki India 550 millió rúpiát fektetett a Magyarországon már bemutatott negyedik generációs Swift fejlesztésébe és gyártásának előkészítésébe. A modell, akárcsak nálunk, 1,2 literes benzin és 1,3 literes dízel erőforrással készül majd Manesarban. Szeptemberben gördül le a szerelőszalagról az első indiai gyártású új Swift.

Az MSI az előző Swiftből 2005-ös bevezetése óta 600 ezret adott el Indiában.

Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetője az [origo] megkeresésére elmondta, hogy ők még nem tudnak arról, hogy csökkenne az Indiából importált dízelmotorok száma. Megtudtuk tőle, hogy az összes Magyarországon gyártott Swiftbe Indiából érkezik a dízelmotor.