Megválik szupersportautóitól Brunei szultánja

Vágólapra másolva!
Több ezer luxus- és sportautó közül 21-től válik meg az uralkodó. Az évek alatt összegyűjtött kocsik nagy részét sosem vezették, újkoruk óta karbantartás nélkül tárolták őket.
Vágólapra másolva!

Hassanal Bolkiah, Brunei uralkodója képtelen annyi értéktárgyat vásárolni, amennyi előbb-utóbb kiapasztaná a kincstárát. Több ezer különleges autót halmozott már fel, de a birtoklás örömén kívül egy percig sem élvezte a többségüket, egyszerűen csak eltette óriási garázsába.

Most 21 ritkaságtól válik meg, melyeket minden autórajongó és múzeum a gyűjteményében szeretne tudni, de a jövőbeli tulajdonosoknak valószínűleg nagyobb összeget kell majd az autókra fordítani, ha szeretnék mozgás közben is látni őket. Többségük ugyanis gyakorlatilag egy helyben állt, amióta leszállították a szultánnak.

Órájukban alig néhány km van, ezért valószínűleg senki sem szervizelte őket, ami minden mechanikai részegység lassú halálához vezet. A tengerparti országban a magas páratartalom és a sós levegő is kikezdi az érzékeny alkatrészeket, ezért felelőtlenség gondozás nélkül tárolni ilyen ritkaságokat.

Forrás: [origo]
Még több fotó a szultán eladó autóiról a galériában. Kattintson a képre!

Különböző Ferrarik mellett olyan kuriózumok is eladósorba kerültek, mint a Lamborghini Diablót megálmodó Marcello Gandini eredeti tervei alapján készült Cizeta Moroder V16T prototípusa vagy a BMW és az ItalDesign közös szupersportautó-tanulmánya a Nacza V12.

Nehéz teher a szuperautó birtoklás, a Mr. Bean-t alakító Rowan Atkinson is igazi autórajongó, több ritkaság, köztük egy McLaren F1 tulajdonosa is. A színész például nem rejtegeti, hanem rendszeresen használja is autóit, így az is előfordul, hogy egyszer-egyszer összetöri kedvencét.