Egyetemisták vadultak a Formula Student Hungaryn

Vágólapra másolva!
Ránézésre egy mosásban összement Forma-1-es versenyautó és egy gokart vadházasságából születtek azok a járgányok, amelyekkel egyetemisták estek egymásnak a Formula Stundent Racing nevű versenysorozat magyarországi fordulóján.
Vágólapra másolva!

Augusztus 18. és 21. között rendezték Győr-Gönyű kikötőben a Formula Student Hungary nevű versenyt, ahol 14 országból 28 csapat érkezett, hogy összesen 8 kategóriában mérje össze a tudását. A magyarországi versenyhétvége csupán egy állomása volt a harmincéves múlttal rendelkező Formula Student Racing versenysorozatnak, amelyet egyetemisták számára hoztak létre a világ legnagyobb járműtechnológiai vállalatai.

A feladat nem csupán abból áll, hogy a diákoknak építeniük kell egy gyors autót, ugyanis a hallgatókra hárul az a feladat is, hogy támogatók bevonásával előteremtsék a projekt költségeit, üzleti terveket és költséghatékonysági tanulmányokat kell készíteniük, fontos szempont a minél eladhatóbb járműkonstrukció megalkotása. A kész versenyautókat elnézve ez utóbbi szempont nem igazán látszik az egyetemisták járgányain, amelyek leginkább úgy festenek, mintha egy gokart és egy forma-versenyautó vadházasságából születtek volna, ami a menetteljesítményekre is igaz: az egyik magyar csapat versenyautója álló helyzetből 3,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra, amire a világ legdrágább és legerősebb szupersportautói sem nagyon képesek.

Nézze meg a helyszínen készített videónkat!

A Budapesti Műszaki Egyetem csapata az Endurance és az Autocross kategóriában a harmadik helyen, összesítve pedig a hatodik helyen, míg az idén debütáló Kecskeméti Főiskola csapata a 20. helyen végzett a versenyen.