Kergemarhából készülhet a jövő utastere

Vágólapra másolva!
Egy kanadai kutató műanyagot állítana elő kergemarhák szerveiből. A megfelelő kezeléssel autóbelsőbe való anyag gyártható.
Vágólapra másolva!

2003-ban a kanadai húsfeldolgozó iparban óriási károkat okozott a kergemarhakór, a fertőzött állatokat ugyanis nem lehetett hasznosítani. David Bressler, a Mezőgazdasági Minisztérium Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézetének docense az Albertai Egyetemen felfedezett egy eljárást, mellyel a hasznavehetetlen állati eredetű alapanyagokból műanyag állítható elő.

Jelenleg szigorúan tilos bármire is felhasználni a fertőzött szerveket, de Bressler engedélyt kapott a kísérletezésre, és kidolgozott egy módszert, amely lebontja, majd más molekulákkal kapcsolja össze a kórt hordozó fehérjéket, így ártalmatlanná teszi és műanyaggá alakítja át a hasznavehetetlen szerves anyagot.

Szükség van még néhány kísérletre, és a módszernek végig kell mennie egy engedélyezési folyamaton is, de a professzor bízik benne, hogy az autóipar egy éven belül képes lesz alkalmazni az ötletét, amelyet elsősorban a kanadai gyártósorokon hasznosíthatnak majd.

Forrás: [origo]