Sikeresen debütált a rendőrség új mobil totemoszlopa

totemoszlop, rendőrségi, ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Öt nap alatt 158 forgalomból kivont autót és három körözött alatt álló embert sikerült elfogni a rendőrség új eszközével.  
Vágólapra másolva!

Új, úgynevezett mobil totemoszlopot tesztelt Budapesten a rendőrség. Az eszközzel öt nap alatt 27 ezer gépjárművet ellenőriztek, amelyek közül 158 forgalomból kivont járművet szűrtek ki - mondta Sánta László, a rendszer megálmodója az MTI-nek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságán dolgozó mérnök elmondta, olyan rendszert akartak kifejleszteni, amely feleslegessé teheti a szúrópróbaszerű ellenőrzést a közutakon.

A bárhol elhelyezhető oszlopon térfigyelő és infrakamera, illetve rendszámfelismerő működik. Az eszköz folyamatosan figyeli az adott útszakaszt, tárolja az adatokat. A rendőrségen az információkat kielemezve a rendőrök könnyedén kiszűrhetik a problémás autósokat.

A rendszer első próbáját a kispesti Ady Endre úton tartották, ahol öt nap alatt 158 forgalomból kivont jármű haladt el az oszlop előtt, illetve az adatok ismeretében végzett rendőri ellenőrzések során három körözés alatt álló embert is sikerült elfogni - mondta a szakember.

A tervek szerint hamarosan több ilyen oszlopot is kihelyeznek a főváros különböző pontjaira .