Turbómotort kap a Honda Civic Type-R

honda civic
Vágólapra másolva!
A legújabb Honda Civic sportverziója szakít a korábbi hagyományokkal, kétliteres turbómotor váltja a korábbi szívót.
Vágólapra másolva!

A legújabb Honda Civic alig egy hónapja, a Frankfurti Autószalonon mutatkozott be először, de eddig semmilyen információ nem volt a modell csúcsváltozatáról, a sportos Type-R-ről. A gyárhoz közel álló források szerint a modell fejlesztése már folyik, a Hondához közel álló Mugen készíti az új autót.

A Honda Civic Type-R a hot hatch rajongók számára már kultikus járművé vált, nekik nagy törést jelenthet, hogy az új Type-R-ben már turbófeltöltéses erőforrás dolgozik a motortérben. A váltásra azért volt szükség, mert a korábbi kihegyezett, nagyon pörgős szívómotor már nem tudta teljesíteni a szigorú környezetvédelmi normákat, helyette érkezik a turbós, amihez még start/stop elektronika is kapcsolódhat.

A váltásra azért is szükség volt, mert a konkurensek (Renault Mégane RS, Seat Leon Cupra R, Skoda Octavia RS, Volkswagen Golf GTI) már mind ilyen erőforrással szereltek, de a Mazda3 MPS már 2,3-as, míg a Focus RS-ben 2,5 literes turbómotor dolgozik.

Forrás: Honda
Természetesen ennél durvább megjelenést kap majd az új Civic Type R

Ezzel a változtatással a Civic Type-R a versenysportban is új lendületet kaphat, az igen népszerű brit és svéd túraautó-bajnokságokban ugyanis jövőre már bevezetik az NGTC szabályokat, amely már kétliteres turbómotort engedélyez.

Sajnos technikai részletek még nem ismertek, de az biztos, hogy az új motorral sokat javul a rugalmasság alacsony fordulatszámon, de már nem fog 8000-et pörögni az új motor.