Alkoholzárat kell autójukba szereltetniük az ittasan vezetőknek Hollandiában

Vágólapra másolva!
Az ittas vezetésen kapott holland autósokat alkoholzár beszerelésére kötelezik: az alkoholmérőt az indításgátlóval kapcsolják össze, hogy az engedélyezett alkoholszint felett ne engedje forgalomba a sofőrt.
Vágólapra másolva!

A büntetési határ az engedélyezett deciliterenkénti 0,2 milligrammos (0,2 ezrelékes) véralkoholszint több mint hatszorosa, 1,3 mg/dl lesz. Akit ennél magasabb véralkoholszinttel csípnek el a holland rendőrök, azt kötelezik a szerkezet beszerelésére. A holland közlekedési minisztérium bejelentése szerint az új szabályozás már idén december elsejétől érvénybe lép, hogy a karácsonyi és újévi ünnepek környékén már alkalmazható legyen. Az alkoholzár egyik eleme a szonda, ebbe kell belefújnia indulás előtt a vezetőnek. Ha a kilélegzett levegőben mért véralkoholszint meghaladja az engedélyezett határértéket, akkor az autó motorja nem indul el (hasonló rendszerrel egyébként már hosszú ideje kísérletezik a Volvo, de még nem kezdték el árulni - a szerk.).

Hollandiában a szerkezetnek legalább két évig kell az autóban maradnia, ezt az időtartamot akár további hat évvel is meghosszabbíthatják, ha a sofőr továbbra is az "iszik és vezet" elvet követi. Visszaesőknél a jogosítványt is elvehetik, amelyet legkorábban öt év elteltével kaphat vissza az autós. Hollandiában évente körülbelül kétszázan halnak meg ittas vezetéssel összefüggő ok miatt.