Napi Gazdaság: Központi adatbázis készül az autók előéletéről

Vágólapra másolva!
Biztosítók és a javítók töltenék fel az adatokat a használt autók kártörténetét rögzítő adatbázisba. A készülő rendszerben átláthatóbbak lennének az autóbeszámítások is. Az autós szervezetek emellett Büntető törvénykönyvbe foglalnák a kilométeróra visszapörgetését.
Vágólapra másolva!

Jövő év második felére megszülethet a használt autók kártörténetét rögzítő adatbázis, amelytől az Autós Nagykoalíció és a Gépjármű-importőrök Egyesülete az autókereskedelem megtisztulását várja - írja a hétfői Napi Gazdaság.

A lap szerint az ötletre nyitottnak látszanak mind az állami, mind a biztosításpiaci szereplők. A rendszer lehetőséget adhat az autóbeszámítások és -értékesítések árszintjének reálisabbá tételére, a javítások regisztrációjától pedig a feketegazdaság visszaszorulását várják.

A két szervezet emellett a Büntető törvénykönyvbe foglalná a kilométeróra manipulálást, illetve szorgalmazzák az autóbeszerzések és javítások áfájának visszaigényelhetőségét is. A jövőre összeálló adatbázisba a biztosítók és a javítók töltenék fel az adatokat - írja a lap.