Beszélgető autókat tesztel a Ford

Autók közötti kommunikáció
Vágólapra másolva!
Az autók közötti kommunikáción dolgozik a Ford, amely elsősorban a közlekedésbiztonságot javítaná, de jó hatással lehet a közlekedés folytonosságára és a károsanyag-kibocsátásra is.
Vágólapra másolva!

Az autógyártók már több éve kísérleteznek autók közötti kommunikációs rendszerrel, ezúttal a német Ford végzett teszteket hasonló elektronikával felszerelt típusokkal.

A rendszer lényege, hogy beépített érzékelők, kamerák és jeladó segítségével az autók képesek beszélgetni, így elmondhatják egymásnak, ha valamilyen veszélyre kell felkészülni, például vészfékezni egy teherautóról leesett tárgy miatt, és szólhatnak előre, ha elterelik őket egy útlezárás miatt.

Elsősorban a biztonságot növelheti ez a technológia, amennyiben gyártásba kerül. További kísérleteket végeznek a cég mérnökei a figyelmeztető és az aktív biztonsági rendszerek összekapcsolásáról is, így a sor elején haladó autó jelei alapján már akkor magától lassíthat egy hátrébb levő, amikor a sofőr még nem is érzékeli a veszélyt.

Kérdéses, hogy egy ilyen túlszabályzott és a számítógépre bízott rendszer vajon valóban növeli-e az autósok biztonságát, de a Ford szerint a hálózat többre is képes. Segít megelőzni a torlódásokat, elkerülni a dugókat és idejében megfelelő útvonalat találni terelés esetén, így gördülékenyebbé teheti a közlekedést.

Forrás: Ford

Ez nem csupán a menetidőt csökkentheti, de a károsanyag-kibocsátásra is jó hatással lehet. Ehhez persze arra van szükség, hogy a legtöbb autó fel legyen szerelve hasonló rendszerrel. A kezdeményezés előremutató, de a sikeres kísérletek ellenére még csak kísérleti fázisban jár.