Háromhengeres motort fejleszt a GM

Vágólapra másolva!
A General Motors legújabb benzines Ecotec motorcsaládja 1,0-1,5 literes, három- és négyhengeres motorokból fog állni. Az egész világon használni fogják, így az Opelekben és a Chevrolet-kben is.
Vágólapra másolva!

Manapság már nem kell csodálkozni, ha egy nagyobb autó háromhengeres motort kap - jövőre az új 3-as BMW és Ford Focusnak is lesz ilyen motorja, így az is elképzelhető, hogy a most bejelentett, egyliteres, háromhengeres motor akár a következő Opel Astrában is megjelenhet.

A kínai SAIC-kal közösen fejlesztett új motorcsalád tagjait a kor követelményei szerint készíti el a General Motors, mindegyik alumíniumból készül majd, közvetlen befecskendezéses és turbófeltöltős lesz, és többféle, alternatív üzemanyaggal - lpg, földgáz, bioetanol - is képesek lesznek működni. Európában az Opel és a koreai Chevrolet modelljeiben is találkozhatunk majd velük.

Moduláris szemléletben tervezik a motorokat, ami annyit jelent, hogy sok komponens más, nagyobb motorokban is felhasználható lesz belőlük, és egymással is sok alkatrészen osztoznak. A motorok fejlesztése már folyamatban van, az első példányok az évtized közepére készülnek el. Ezután a GM tervei szerint évi kétmillió példányban készülhetnének, talán Szentgotthárdon is.