Drágán spórol - Citroën C3 e-HDi-teszt

Vágólapra másolva!
Csak egy dízelmotor és egy start-stop rendszer kell, és máris kész a hibrid autó, legalábbis a Citroën szerint. A franciák már ezt az összeállítást is elég ütősnek érzik ahhoz, hogy mikrohibridnek hívják. Nekünk viszont nem kell elhinnünk minden jól csengő reklámszlogent ahhoz, hogy megtaláljuk a piac egyik legjobb városi kisautóját, a hókuszpókuszok nélkül is spóroló C3-ast. Csak ne lenne ilyen drága!
Vágólapra másolva!

Nem mindig a legbonyolultabb megoldás a legjobb, erre jó példa a Citroën kisautója, a mikrohibrid nem létező kategóriájában induló C3-as, amelynek legfőbb attrakciója a start-stop rendszer, amit korábban csak az MCP6 robotizált váltóval voltak hajlandóak összeépíteni. A kényelmes, de távolról sem kifinomult szerkezetre mostantól nincs szükség ahhoz, hogy féktelen spórolásba kezdjünk egy autóval, amely minden városlakó álma lehetne, ha nem kéne érte kifizetni előre azt a pénzt, amit a közösen megtett kilométerek alatt megspórolhatunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vérbeli városi autó a C3-as, minden skatulya igaz rá: kicsi, könnyű vele parkolni és takarékos
(Még több kép az e-HDI-motoros C3-asról a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi az új benne?

Minden porcikáját ismerjük már a C3-asnak, ebben a formában mégis új az elődje műszaki alapjaira épülő francia kisautó. Mostantól ugyanis az 1,6 literes 90 lóerős dízelmotorhoz start-stop rendszer jár, amelyet végre kézi váltóval kapcsoltak össze. Űrtechnika helyett tudása a fizika törvényein alapul. Ebből a szempontból kifejezetten öröm, hogy tényleg kicsi, az egyik legkisebb a kisautók között. A HDi dízelmotorok már többször is bizonyították, hogy kedvező fogyasztásuk a hétköznapi autózás során is reprodukálható, tehát a kis tömeg és a megfelelő technika adott, az egyszerű, de hatásos start-stop elektronika pedig nem hagyja, hogy a motor feleslegesen járjon, ha éppen nem akarjuk meghajtani vele az autót, mert a pirosnál vagy a vasúti átjáróban ácsorgunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Van benne fantázia, de könnyű elvegyülni vele a forgalomban

Tiszta haszon, ami elsősorban a károsanyag-kibocsátásban mutatja meg magát, de a fogyasztásra is csak jó hatással lehet. Az automata váltó városban kényelmes lenne, de a robotizált álautomata csak feleslegesen túlbonyolítja az egész rendszert, többletsúlya és észrevehető vesztesége is van, sokkal jobban járunk, ha mi mondhatjuk meg, mikor mi történjen a motorral. Persze az élet és az autózás nemcsak spórolásból áll, de a C3 a maga franciás eszközeivel képes feldobni a dugóban eltöltött napjainkat.

Hogy néz ki?

Majdnem ugyanúgy, mint az első generáció, de ha alaposabban megnézzük, sokban különbözik a két formaterv. Az alap gombócforma maradt, csupán finomítottak a részletein. Mivel az alapok adottak voltak, nagy játékterük nem volt a formatervezőknek, ezért olyasmikhez nyúltak, amiket a modellfrissítések során szoktak átalakítani, a Porsche 911-esen még a generációváltások közben is kevesebbet változtatnak. Ízlés kérdése, hogy szebb vagy jellegtelenebb lett-e, de még mindig aktuális és helyes a formája, belül pedig csupa jó dolog történt vele. Vadonatúj műszerfalat kapott, ami a kisautó fénypontja lett, elfogadható minőségű, sok helyen kemény műanyagjai ellenére is megnyerő. Jó látni, hogy a Citroën akkor is kitart saját stílusa, franciás bája mellett, ha kénytelen igazodni elfogadottabb konkurenseihez.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Van stílusa és hangulata a műszerfalnak, jó itt ücsörögni a dugóban is

Műszaki tartalom

A takarékos C3 legfontosabb alkatrésze egy saját generátorral kombinált start-stop rendszer, amelynek lényege, hogy a lassításkor keletkező energiát összegyűjti, és az elindulásnál, tehát a kuplungpedál lenyomásakor a motor indításához használja fel, anélkül, hogy túlzottan igénybe venné az elektronikai rendszert, kínozná az önindítót és merítené a városi szakaszokon nehezebben töltődő akkumulátort. Ehhez persze az is kell, hogy kézi váltós legyen, így a robotizálthoz képest már hamarabb, 20 km/órás sebesség alatt leállítja a motort, ha a lámpához gurulásnál kinyomjuk a kuplungot és üresbe tesszük a váltókart.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Van nála kisebb is, de jobb választás az erős és takarékos 1,6-os 90 lóerős dízel start-stoppal

Sokkal gördülékenyebb és életképesebb megoldás, mint a szokást igénylő MCP6 robotváltós változat, amelynél csak a fékpedállal játszva szabályozhatjuk, hogy mikor áll le a motor. Az 1,6 literes dízel nem újdonság, bár csodálkoztam, hogy nem a még kisebb 1,4-est kapta meg. Kiderült, hogy jól döntöttek, amikor az erősebb, 90 lóerős változatot szerelték be, mert sokkal kisebb erőkifejtésre van szüksége ahhoz, hogy értékelhető tempóval haladjon, és nem utolsósorban sokkal élvezetesebb is némi erőtartalék birtokában autózni vele. Végül a nagy kérdés, a fogyasztás teszi fel a pontot az i-re: ha nem törődünk vele, 4,3 liter körül megáll, ha nagyon odafigyelünk minden váltásra és gyorsításra, könnyedén 4 liter alá vihetjük, ami tényleg szép eredmény.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Puha futóműve miatt látványosan dől a kanyarban, könnyű hátulja képes kitörni

Milyen vezetni?

Amikor éppen nem az előttünk guruló féklámpáira meredünk, és szabadabban autózhatunk a C3-assal, a játszadozást a - méreteihez képest - nagy teljesítménye és játékautósan könnyű kezelhetősége segíti. Minden más ellene dolgozik, hiszen a nagybetűs kényelemre hangolták. Futóműve vajpuha, rossz utakon szinte már élvezet menni vele, a földutak buckáin is nevetve elmegy, legfeljebb összevissza himbálózik a bódé, amely látványosan dől a kanyarban, hirtelen irányváltásnál pedig könnyű háta hajlamos kitörni. Kormányát az apu ölében vezetni tanuló gyerkőcök is el tudják tekerni, tökéletesen élettelen, visszajelzést nem várhatunk tőle. Váltója egészen jól van megvezetve, és pontosabb is a szokásosnál, szinte magától ugrik a fokozatokba, ráadásul a vattacukor keménységű ülésből is azonnal kiesünk az első kanyarban. A C3-nak mindez mégis jól áll, városban erre van szükség.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gömbölyű profilja miatt tágasnak tűnik, pedig ma már a szűkösebbek közé tartozik

Milyen benne utazni?

Majdnem olyan jó, mint egy prémiumautóban, csak éppen a C3-asban maga a kisautó nagyszerű hangulata, a hatalmas panoráma-szélvédő, a jó anyagokból álló, ízléses belső, a szép műszerek és a végletekig fokozott kényelem adja meg a testnek, ami jár neki. Pedáljai könnyűek, nem fárad el a bal lábunk araszolás közben, a dízel hangja nem zavaró, nagy nyomatéka csak még gördülékenyebbé teszi a mozgását. Hely éppen annyi van benne, amennyire feltétlenül szükség van, elöl nagyobbak is jól elférnek, de hátul már csak a gyerekek ficánkolnak majd, mert a mai mezőnyben már kicsinek számít a hátsó sor. Csomagtartója állja a versenyt, kreatív családok utazhatnak is vele, de jól tudjuk, hogy a tervezők csak a napi bevásárlással számoltak, pedig hosszabb utakra sem meggondolatlanság vállalkozni vele, hiszen teljesítménye, komfortja túlmutat a városhatáron, nem is beszélve baráti fogyasztásáról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fáradtan különösen meg lehet szeretni a piac egyik legpuhább ülésgarnitúráját

Megéri az árát?

Mindenki vegyen elő papírt, tollat és számoljon, mennyit autózik egy hónapban, és eközben mi mindenre használja az autóját? Erre azért van szükség, mert a C3 e-HDi drága, nagyon drága. 2 790 000 forintért csak 1,1-es 60 lóerős motor jár, a legolcsóbb dízel már 3 820 000-be kerül, ezért a jól átgondolt kivitelért pedig 4 210 000 forintot kérnek. Egy friss fejlesztésű - a magyar piacon szintén drágának tartott - kompakt alapárát. Ahhoz, hogy a modellpaletta legkisebb fogyasztású C3-asa lehessen a miénk, egy csomó pénzt kell fizetnünk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hangulatos az óriási szélvédő, de ha zavar, egy árnyékolóval normál méretűre csökkenthetjük

Ha összehasonlítjuk a 95 lóerős 1,4-es benzinessel, a fogyasztásban 2,2 liter, a vételárban 600 ezer forint különbséggel számolhatunk, amit az eltérő szervizciklus, a különböző alkatrészárak és a gázolaj jövedéki adójának emelése árnyal. Aki éjjel-nappal úton van, jól jár vele, de hétvégi templomba járásra nem érdemes az e-HDi-t választani, már csak a várható értékvesztés miatt sem. Ezzel együtt jól felszerelve nem életképtelen autó a C3-as.

Cikkajánló

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Forrás: [origo]

Guruló torta
- Opel Corsa EcoFlex

A Suzuki lenyomta
a hibridet - fogyasztásteszt

Prémiumzöld árnyalat - Audi
A3 TDIe és BMW 320d


Összegzés

A franciák tették a dolgukat, csinálták, amihez értenek, és összehoztak egy csinos, hangulatos és komfortos kisautót egy nagyszerű dízelmotorral és pofonegyszerű start-stop elektronikával - ebből lett a spórolásra kulturált körülmények között alkalmas C3 e-HDi. Széles körű elterjedését csak magas ára akadályozza meg, hiszen csak keveseknek éri meg ilyen sokat kifizetni egy valóban kicsi autóért, amely cserébe kevés kompromisszumot követel, franciás szétszórtságával együtt szerethető, és nemcsak városi, hanem hosszú távú autózásra is alkalmas.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Furat/löket: 87,5/83,1 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 66 kW (92 LE)/4000. Nyomaték: 230 Nm/1750. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/dob.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 3941/1728/1524 mm. Tengelytáv: 2466 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1465/1467 mm. Tömeg: 1080 kg. Terhelhetőség: 427 kg. Csomagtartó térfogata: 300 l. Üzemanyagtartály térfogata: 48 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,3 mp. Végsebesség: 182 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,6 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 4,2 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 95 g/km.