16 forinttal nőtt a gázolaj ára kedden

2011.11.01. 8:37

Az áfa és a gázolajra kirótt jövedéki adó emelésének együttes hatása miatt összesen 16 forinttal nőtt november 1-jén a gázolaj ára, egy liter átlagára új csúcsra került, eléri a 418 forintot.

Az áfát is beleszámítva mintegy 16 forinttal drágítja a gázolajat a jövedéki adó 13 forintos emelése 2011. november 1-jén, az emelés valószínűleg más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban. A parlament döntésének értelmében a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint lesz novembertől a jelenlegi 97,35 forinttal szemben, a benziné nem változik, 120 forint lesz. A gázolaj átlagára új csúcsra került, eléri a 418 forintot. A kormány javaslatára a parlament szeptemberben elfogadott egy évközi adóemelést tartalmazó adócsomagot. Ennek keretében emelték az égetett szeszek jövedéki adóját, a szerencsejáték-adót, és a gázolaj jövedéki adóját is.

Van, aki nem fogja beindítani autóját

A cégek a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesíteni fogják az árakban, írja az MTI, ugyanúgy, mint korábban az áfaemelést, mert ha nem így tennének, akkor korlátoznák a versenyt. Az ár biztosan hatni fog a keresletre is. A Forensis Autóklub nemrégiben publikált felmérése szerint az autósoknak mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések ellenére továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt.

Mintegy 90 százalékuk sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkútnál tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen.

A Forensis szerint a felmérés egyik legfontosabb üzenete az, hogy az autós családok 35 százaléka a kevesebb tankolással, 31 százaléka pedig a szórakozásra költött összegek csökkentésével próbálja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulásával járó pluszkiadásokat.
Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag-vásárlást, ha a benzin, illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. Ezzel szemben negyedük úgy gondolja, hogy bármilyen üzemanyagár mellett rendszeresen tankolna. A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén, az első háromnegyed évben gázolajból 0,9 százalékkal nőtt a fogyasztás, 1189,929 405 liter fogyott.

Az üzemanyagár több mint fele adó

A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj, a többi áfa. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik, és a maradék rész, pillanatnyilag 20 százaléknyi hányad az áfa. (Az áfakulcs 25 százalék, ez jelenti azt, hogy a végső árban 20 százalék az áfa aránya. Január 1-jétől 27 százalékra nő az áfa, így a végső áron belül az aránya 21,26 százalékra nő.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK