Dakar: lengyel győzelem az 5. szakaszon

holowcyc dakar mini
Vágólapra másolva!
Az autóknál már a negyedik minis versenyző, Holowcyc is begyűjtött egy első helyet, Terranova pedig összeveszett a navigátorával, és kiállt. Szalay autója ismét elromlott, de a 29. helyre azért bejöttek vele. A motorosoknál Despres tovább növelte előnyét Comával szemben az összetettben.
Vágólapra másolva!

A reggeli rossz időjárási körülmények miatt a szervezők 185 km-re lerövidítették a szakaszt. Az Andokban havazott, hókotrókat kellett bevetni, hogy a következő napi Andok-átkelésnél ne legyen gond, de végül a chilei hatóságok a biztonságos határátkelés miatt lezárták a 4700 méter magasan lévő San Francisco átjárót. A versenyzők etapon, konvojban teszik meg a pénteki, Fiambala és Copiapo közötti szakaszt, sokan örülnek majd a váratlan pihenési lehetőségnek.

Csütörtökön a motorosoknál továbbra is a két KTM-es küzdelméről szólt a verseny, Despres és Coma nem nagyon engednek senkit a dobogó közelébe. A francia további 1 perc 41 másodperccel növelte előnyét az összetettben, így már közel tíz perccel vezet az élen. Az ötödik szakaszon a harmadik helyen Joan Barreda Bort végzett, közel 13 perces hátránnyal Despres mögött, az összetettben Helder Rodrigues áll a dobogó harmadik fokán.

Frans Verhoeven, aki eddig jól tartotta magát a két nagyágyú mögött, öt kilométerrel a vége előtt technikai problémák miatt kénytelen volt megállni. Ugyan be tudta fejezni végül a szakaszt, de a két és fél óra hátrány, amit emiatt összegyűjtött, már lehetetlenné teszi számára, hogy a dobogón végezzen.

A quadoknál a két Patronelli testvér egymás elleni küzdelmének lehettünk szemtanúi, a 2010-es győztes Marcos nyert a tavalyi címvédő Alejandro előtt, Tomas Maffei lett a harmadik.

Forrás: DPPI
Cyril Despres tovább növelte előnyét újabb szakaszgyőzelmével

Az autósoknál szerdai szakaszgyőzelmének köszönhetően az ötödik szelektíven az első helyről rajtolhatott Stephane Peterhansel (Mini), de mivel az autósok és a motorosok külön útvonalon mentek, nyom nélkül kellett utat törnie magának. Ebben a helyzetben mindig nehéz a versenyző dolga, így nem lehet csodálkozni azon, hogy Peterhanselnek nem sikerült az élen végeznie, de a harmadik hely így is elég volt ahhoz, hogy összetettben az első helyen maradjon.

Forrás: DPPI
Peterhansel elsőként rajtolt, ami hátrány, de összetettben még vezet

Az X-Raid újabb versenyzője iratkozott fel a győztesek listájára, ugyanis Kristof Holowczyc teljesítette legjobban a 147 kilométeres szakaszt. A lengyel versenyző ezzel 4 perc 18 másodpercre csökkentette hátrányát Peterhansellel szemben, őket az ötödik szakaszon a negyedik helyen befutott Nani Roma követi 10 perc 39 másodperccel.

Forrás: DPPI
A szakaszgyőzetes Holowcyc beszélget csapattársával, Romával

Robby Gordon (Hummer) szeretett volna a fiambalai szelektíven valami nagyot alkotni, és ez össze is jött neki, hiszen egy perccel ment csak rosszabb időt a szakaszgyőztes Holowczyc-nél. Nasser Al-Attiyah jól ment az elején, több ellenőrző állomáson is övé volt a legjobb idő, de aztán eltörött a hűtőben egy cső, és meg kellett állnia, mert túlmelegedett a motor. A 11. idővel fejezte be a szakaszt, összetettben csak a nyolcadik.

Forrás: DPPI
Al Attiyah autója is túlmelegedett, sok időt vesztett emiatt a tavalyi győztes

Orlando Terranova is képes arra, hogy meglepetést okozzon, ezt meg is mutatta a negyedik szakaszon, amikor is a második legjobb időt érte el. A háttérben azonban nem mentek ilyen simán a dolgok, mivel már az autóban is veszekedtek navigátorával, Andy Griderrel, aztán ezt folytatták a táborban is. Végül Andy megelégelte a dolgot, és kiszállt a versenyből, így Terranova Dakarjának is vége.

Forrás: DPPI
De Villiers csak a 9. lett, így visszaesett az 5. helyre összetettben

A magyar versenyzők közül a Szalay-Bunkoczi kettős ismét fél órát vesztegelt a dűnék között 60 kilométerrel a cél előtt, mert megállt az Antara. Szerencsére a kis pihenő után tovább tudtak menni, a következő leállás pedig már a tábor előtt történt, így az utolsó métereket a szervizkamionig vontatva tették meg.

Forrás: DPPI
Robby Gordon egy perc híján szakaszt nyert csütörtökön

Szalay rendkívüli módon élvezte a száguldást, amíg le nem állt az autója, körülbelül hatvan kilométerrel a cél előtt. Ahogy két napja, s ahogyan három napja is. Egyvalami tehát biztossá vált: a problémát nem sikerült megoldani.

Forrás: DPPI
Szalayék Opelje ismét leállt, ezúttal szűk fél órát vesztettek emiatt

"Huszonnyolc percet álltunk ott, pedig a szakasz eleje megint nagyon jól sikerült. Bár most a mezőny elejében rajtoltunk, így is sikerült ötöt előzni és remekül haladtunk, amíg meg nem állt az autó. Igazából már a szemünk se rebbent, hiszen tudtuk, mi következik. Vártunk fél órát és újraindultunk. A cél után néhány méterrel aztán újra megállt, még szerencse, hogy csak ötszáz méterre volt a tábor, így be tudtak húzni minket" - mondta Szalay Balázs, aki az ácsorgás nélkül a 22. pozíció körül ért volna célba.

Forrás: DPPI
Csagin visszavonulásával az Ivecók vették át a hatalmat a kamionosok között, a képen De Rooy

Ami a csütörtöki pályát illeti, Szalay szerint ez volt az első igazán komoly szakasz az idei Dakaron. "Homokos, nehéz szakasz volt, s bár igazán komplikált dűnéket nem kellett megmászni, éppen elég volt, hogy a homokban fel-le autóztál a dűnéken, és sohasem tudtad, mi vár rád a következő mögött. Ilyenkor hiába nem magasak a homokdombok, a kiszámíthatatlanságuk megnehezíti az ember dolgát. Ám azt kell mondanom, még így is, a bosszantó veszteglés ellenére is nagyon élveztem a szakaszt" - mondta a 11. Dakar-raliján induló versenyző.

Forrás: DPPI
A másik magyar egység, a Sebestyén-Bognár páros (széria Toyota) a 99. helyen ért be

A legizgalmasabb harc az óra ellen a kamionoknál alakult ki az ötödik szakaszon, mégpedig Gerard De Rooy (Iveco) és Ales Loprais (Tatra) között. A holland versenyző már a harmadik szakaszgyőzelménél tart, de ezúttal igazán megszorongatták, mivel csak 14 másodperccel ment jobb időt cseh riválisánál. Mögöttük Miki Biasion (Iveco) érte el a harmadik legjobb időt, de Hans Stacey (Iveco) szorosan ott loholt a nyomában.