Jegesmedvékkel támadt a VW-re a Greenpeace

Vágólapra másolva!
A Brüsszeli Autószalonon több tucat jegesmedvének öltözött Greenpeace-aktivista lepte el a Volkswagen standját.
Vágólapra másolva!

Forrás: Greenpeace
Forrás: Greenpeace

A hétvégén nyitott Brüsszeli Autószalon szervezői alighanem meglepetten nézték, amikor több tucat jegesmedvének öltözött, Greenpeace-szóróanyagokat osztogató aktivista lepte el a főbejáratot és a Volkswagen-standot. Az már csak a hab volt a tortán, hogy "Volkswagen destroying the Arctic" (a Volkswagen tönkreteszi az Északi-sarkkört) feliratú, VW-embléma alakú transzparenseket is lelógattak a mennyezetről a kiállítóterület fölé.

Európa legnagyobb autógyártója azért került a radikális környezetvédő szervezet céltáblájára, mert mostanában azért lobbizik az Európai Uniónál, hogy halasszák el az új károsanyag-kibocsátási norma 2020-ra tervezett elfogadását, vagy legalább kiskapukat építsenek bele. Az idén tárgyalásra kerülő törvény 95 g/km-es flottaátlagban határozná meg az autógyártók szén-dioxid-kibocsátását. Ez még annál is kevesebb, mint amennyit ma a legkisebb Volkswagen típus, az Up! bocsát ki, 60 lóerős egyliteres benzinmotorral és start-stop rendszerrel.

"A Volkswagen nem hatékony, szennyező autói tönkreteszik az Északi-sarkkört. Bár gyártanak egy-két zöld modellt, ezek nem többek pr-fogásnál, hogy eláraszthassák a piacot a nagyobb autóikkal. A szégyenletes lobby-tevékenységük segít abban, hogy az olaj utáni kutatások az olyan területeket is elérjék, mint az Északi-sarkkör, ahol ez katasztrofális eredménnyel járna" - nyilatkozta a Greenpeace kampányának egyik vezetője, Sara Ayech.

A Volkswagen szerint a 95 g/km elérése olyan költségvetést és technikai fejlődést igényel, ami nem áll arányban a rendelkezésre álló nyolc évvel. Egyébként a Greenpeace szerint még a 95 g/km is sok, 80 g/km lenne elfogadható, aztán ezt 2025-re 60 g/km-re kellene leszorítani.

A Greenpeace létrehozott egy Volkswagen-ellenes weboldalt is, ahol bárki Jedi-lovaggá képezheti magát, és egyre nagyobb Erőre tehet szert attól függően, hogy hány ismerőének ajánlja tovább az oldalt. Erre felkerült néhány felettébb humoros Csillagok Háborúja paródiavideó is, amelyekkel a Volkswagen tavalyi Darth Vader reklámfilmjét (alul) figurázzák ki.