Kiárusítják a Saab múzeum gyűjteményét

Vágólapra másolva!
Autótörténeti kincsek keresik gazdájukat, miután a Saab csődje miatt senki sem fogja fenntartani a gyári múzeumot. A csődeljárást vezető cég most ajánlatokat vár a mintegy 120 ritkaságra.
Vágólapra másolva!

Hosszú agónia után ért véget a Saab története, jelenleg folyik a cég felszámolása, amelynek része a meglévő ingatlanok és ingóságok értékesítése. Mindkét kategóriában érdekelt a márka múltját őrző Saab múzeum, amely jelenleg zárva tart, hiszen nincs senki, aki üzemeltesse. Bár a márka rajongói klubja, a SaabsUnited megpróbálta megmenteni, a lelkesedésük nem volt hozzá elég, így most az évtizedek során összegyűjtött 123 ritkaság új gazdáját keresi.

Forrás: Saab
Repülőmérnökök tervezték az első, áramvonalas prototípust, a 92-est

A gyűjteményben ott van számtalan első példány, az összes prototípus, köztük a cég valaha gyártott legelső autója, tanulmányautók és tucatnyi híres raliautó is, amelyek együtt és külön-külön is óriási eszmei értéket képviselnek. Éppen ezért hasznos lenne, ha egy autómúzeum vagy egy magángyűjtő egyben tenné le értük a pénzt, hiszen így egyben maradhatna, és a világ minden tájáról vonzana érdeklődőket az autótörténeti kollekció. A felszámolást végző cég péntekig várja a vételi ajánlatokat.