Hazatér az első Opel Astra

Opel Astra
Vágólapra másolva!
Márciusban lesz 20 éve, hogy az Opel Astrát gyártják Magyarországon. E jeles alkalomra a gyár első autója saját lábon megy Szentgotthárdra.
Vágólapra másolva!

Az Opel Magyarország 1991-ben alapította meg a szentgotthárdi gyárát, és 1992. március 13-án indult be a Kadettet váltó Astra hazai gyártása. Az újkori első magyar gyártású autó a rendszerváltás utáni időszak egyik szimbóluma lett, az első példányt az akkori miniszterelnök, Antall Jószef vezette le a gyártósorról. Az Opel ezután az első autót a Közlekedési Múzeumnak ajándékozta, ahol mindeddig mozdulatlanul állt.

A közelgő huszadik születésnap alkalmából az Opel Magyarország igazgatója a budapesti Közlekedési Múzeumban jelentette be a sajtó képviselőinek, hogy az autó az évfordulóra saját lábon hazamegy.

Forrás: Opel
Az első példányt Antall Jószef miniszterelnök vezette le a gyártósorról
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Ez azért nagy szó, mert az autót húsz éve nem indította be senki, eddig mindössze 18 kilométert futott, azt is leginkább kézi erővel. Az autó február 9-én azonban elindult útjára, előbb egy Opel márkaszervizben felkészítik a 270 kilométeres útra. A tervek szerint váltott vezetéssel olyan gyári kollégák ülnek majd a volán mögött, akik valamennyien ott voltak az első Astra születésekor.

Forrás: Opel
Az 1.6i GL ezután a Közlekedési Múzeumba került

Annak idején a cég európai vezetője azt a célt tűzte ki az Astra számára, hogy ez legyen az elsőszámú modell Magyarországon. Ez részben sikerült is, hiszen a kompakt autók között messze ebből adtak el eddig a legtöbbet, és az abszolút listán is csak a jóval olcsóbb Suzuki Swift előzi meg. Az Opel egyébként méltóképpen ünnepli a jubileumot, , a tavalyi évben átvették az első helyet a új személyautók eladási listáján.

Forrás: Opel
Mindössze 18 km-t futott, ennek egy részét kézi erővel

Március 13-án az egykori autógyári épületben lesz a születésnapi megemlékezés, de egyben születésnapot is ünnepelnek, ugyanis átadják az új, ötszázezres kapacitású új motorgyárat, amelyet az Opel félmilliárdos beruházással hozott létre.

Forrás: Opel
Az Opel és Közlekedési Múzeum együttmüködésével az első autó most saját lábán visszatér szülőhelyére, Szentgotthárdra