Ez is golfozni kezdett - Hyundai i30-menetpróba

Vágólapra másolva!
Az i30 egy újabb példa arra, hogy a Hyundai kapcsán el lehet felejteni az egyszerű, olcsó és távol-keleti jelzőket. Németek találták ki a formáját, Csehországban készül, műszaki színvonala és minősége egy Volkswagen Golfét verdesi, nagy valószínűséggel az ára is, de vajon jó ez nekünk?
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Elölről az egy számmal nagyobb i40 vonásait örökölte, a LED-es nappali fény feláras
(Még több kép a galériában, kattintson a képre!)

A TopGear kegyetlenül őszinte megmondóembere, Jeremy Clarkson írta azt egyszer, hogy egy Volkswagen Jettáról szóló teszt elkészítése legalább akkora kihívás volt számára, mint amikor az egyetemen egy ötoldalas esszét kellett írnia a tojás külsejéről. A jó öreg Jeremy fenti elmélkedése akkor jutott az eszembe, amikor a nemzetközi menetpróba végén kiszálltam az új i30-ból, ugyanis a kétnapos autókázás alatt mindössze annyit sikerült lekaparni a jegyzetfüzetembe, hogy "hátramenetbe kapcsolva hangosan hajtja ki a szervomotor a tolatókamerát". Ennél több támpont egy tojást nézegetve is összejön két nap alatt.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A képen az autó egyik legkarakteresebb eleme látható

Fussunk neki a számokkal, hátha úgy könnyebb lesz: az új i30 kerek két centivel lett csak hosszabb (4300 mm) elődjénél, míg a tengelytávja nem változott, maradt 2650 mm, amiből helyesen lehet levonni azt a következtetést, hogy a padlólemezhez alapvetően nem nyúltak, minden máshoz viszont igen. A szélvédő töve 84 mm-rel előrébb, illetve 26 mm-rel lejjebb költözött, ami nemcsak sokkal sportosabb formát, de kisebb légellenállást is jelent, akit ez boldoggá tesz, álljon itt: 0,30 lett az i30 Cw-értéke, ami manapság átlagosnak mondható, egy ötajtós Mazda3 például 0,29-et tud. Ha már előkerült a Mazda3 neve, nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a két modell között, különösen az első sárvédő domborítása és az i30 oldalán végigfutó emelkedő törésvonal veti fel a plágium gyanúját, de nyilván léteznek törzsanyagok az autótervezésben is, amelyeket gond nélkül át lehet emelni.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A Hyundai folyékony szobrászatnak hívja ezt a formanyelvet

Akármi is ihlette az i30 - amúgy német - formatervezőit, szép munkát végeztek, a végeredmény pont olyan, amilyennek látni akarja a célközönség: divatos, sportos, egy kis LED az elején, egy kis hullámzás a fenekén, igazából nem lehet belekötni egyik porcikájába se. Ugyanez vonatkozik az utastérre is, ha nem látjuk a kormányon lévő emblémát, simán elhihetjük, hogy egy Focus, Auris vagy éppen Astra belsejében vagyunk, és ez nemcsak a formákra, hanem az anyaghasználatra és a minőségérzetre is igaz. Milliméteres pontossággal simulnak egymásnak a jó tapintású műanyagok, sehol egy jó kis sorjás elem, elálló alkatrész, rücskös műanyag, amit vitriolosan ki lehetne emelni. Sajnos az i30 is egy Golf szintjére jutott az autós újságírók kínzásában, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nemzetközi menetpróbára csak miden földi jóval felszerelt tesztautókat hoztak, ahogy az az autógyárak nagy könyvében meg van írva.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A helykínálat csak néhány centivel lett tágasabb, mégis sokkal jobb a térérzet

Olyan dolgok kerültek az i30-as repertoárjába, mint a kék színű, perforált bőrkárpit, az egész tetőt betöltő üvegtető, vagy az állítható erősségű kormányrásegítés, a tengernyi légzsákról nem is beszélve, ezek ugyanis már csak a belépőhöz elegendőek a Golf-kihívók klubjába. Jó dolog ücsörögni egy i30-ban, érdekes módon nagyobbnak érződik, mint az előd, ezért a Hyundai helyében nem is írtam volna bele a sajtóanyagba, hogy "az első utasok 30 mm-rel tágasabb fejteret, 11 mm-rel megnövelt lábteret és plusz 14 mm-nyi vállteret kaptak", mert ezekből is látszik, hogy valójában akkora a tér, mint a régiben. Hátul hasonló a helyzet, csak néhány milliméteres pluszokkal találkozni, ami azért nem gond, mert az elődben is kényelmesen el lehetett férni, egyedül a ki és beszállás igényel némi tekergést, de egy ekkora ötajtós autónál már csak így van ez.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A láb- és a fejtér is bőséges hátul egy megtermett felnőtt számára

Nem csináltak titkot abból a hyundaiosok, hogy az utastér zajszigetelésénél a Golf volt a mérce, amit fülre el is értek, mert tényleg sokkal csendesebb lett a korábbi i30-hoz képest. Ehhez jó pár trükköt bevetettek, egyebek mellett rezgéscsillapító motorbakokat, kétrétegű ajtószigetelést, és nem kevés habtöltetet használtak fel a karosszéria különböző zugaiban. Amióta spórolni illik a benzinnel és a gyárak versenyt futnak, hogy minél kevesebb mérges gázt eregessenek ki az autók, egyre gyakoribb jelenség, hogy nem híznak, hanem fogynak az új modellek egy-egy generációváltás során, persze nem mázsákat, de így is előszeretettel emlegetik a prospektusok azt a 30-50 kilós mínuszt. Nos, az i30 esetében diszkréten hallgattak az új autó súlyáról, olyannyira, hogy még a sajtóanyagba és a műszaki táblázatokba se került bele. Ennek nyilván az az oka, hogy az extra merevítőkkel, légzsákokkal és egyéb extrákkal felszedett némi súlyt a kis aranyos, a netet feltúrva, olyan 50-80 kilós gyarapodást számoltam ki motortól függően, ami még mindig nem vészes, mert egy egy-hatos benzines valahol 1350 kiló körül van.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Németországban tervezték és fejlesztették, Csehországban gyártják

Hatra bővült az új i30 motorkínálata, három benzin és három dízel közül lehet válogatni, mindegyikhez hatfokozatú kézi váltó jár alapesetben, automata csak az 1,6 literes motorokhoz rendelhető. A nemzetközi menetpróbán a két új belépőt, a 135 lóerős, 1,6 literes közvetlen befecskendezéses benzinest és az ugyancsak egy-hatos, 128 lóerős dízelt lehetett kipróbálni, a 90 lóerős, egy-négyes benzines alapmotort természetesen még mutatóba se hozták el. Kezdjük az új benzinessel, már csak azért is, mert jelenleg ez az egyik legjobb egy-hatos blokk a kihalóban lévő szívómotorok családjában. Euró ötös norma ide vagy oda, olyan élénken veszi a gázt és pörög fel, ahogy arról eddig csak a hondás fórumok lehetett olvasni dicshimnuszokat. Nyomatékból ugyan lehetne egy kicsit több is, de ezt bőven kompenzálja, amikor kiforgatva úgy megjön az ereje, hogy az már szinte gyanús, érzésre egy jófajta egy-nyolcasnak is elmehetne. A hatsebességes váltó jól illeszkedik az i30 eminens imidzséhez, kis klattyanásokkal, viszonylag rövid utakon és könnyedén siklik ide-oda a kar, nem lesz egy benchmark, de nem is ezt a szerepet szánták neki.

Dízelmotorok

Benzinmotorok

1.4 WGT

1.6 VGT

1.6 VGT

1.4 MPI

1,6 MPI

1,6 GDi

Lökettérfogat (cm3)

1396

1582

1582

136

1591

1591

Teljesítmény (LE)

90/4000

110/4000

128/4000

100/5500

120/6300

135/6300

Nyomaték (Nm)

220/1500

260/1900

260/1900

137/4200

156/4850

164/4850



A 128 lóerős új csúcsdízel nem egy olyan karakteres és (a kategóriájából) kiemelkedő darab, mint a benzines rokona, de rossz szót erre se lehet mondani, nyomatékból szépen elintéz mindent, ráadásul sokkal kulturáltabban és halkabban jár, mint az előd dízelmotorjai. Az i30 futóműve eddig is jó volt, nem csoda, hogy nem is nagyon nyúltak hozzá, de azért megerősítettek néhány bekötési pontot, merevítettek itt-ott a kasztni alatt, de még mielőtt valaki nagyon belelkesülne, mindezeket nem a sportosság, hanem a még nagyobb komfort érdekében tették. Az új i30 érzésre valahol egy Focus és egy C4 között áll, ami azt jelenti, hogy nem pengeéles, amiért érdemes csak úgy nekivágni egy kis kanyarvadászatra, cserébe viszont felettébb meggyőzően lépked át az úthibákon és fekvőrendőrökön, és ez a képessége mifelénk igen jól fog jönni.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Alapesetben hat légzsák jár, a térdlégzsákok felárasak

A bemutatón nagyon büszkén emlegették az új Flex Steer nevű extrát, aminek az a lényege, hogy háromféle (komfort, normál és sport) kormányrásegítés közül választhatunk egy kormányon lévő gomb segítségével. Kipróbálva mind a hármat azt kell hogy mondjam, bőven elég lett volna kettő is, mert érezhető különbség csak a komfort és a sport között van, de igazából a komfort állás is csak parkoláskor lehet hasznos különösen legyengült sofőrök számára, menet közben inkább zavaró a túlzott rásegítés. Ütközéstől ütközésig 2,85-ot fordul a kormány, ami akármilyen furcsán hangzik is, de manapság már a kényelmesebb beállítások közé tartozik, mert egy Focus vagy egy Alfa Gulietta már például 2,5 alatt jár, nem is olyan régen csak sportautókban volt ilyen közvetlen kormányzás.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A csomagtartó kapacitása 11 százalékkal (+38 l) 378 literre nőtt

Aki idáig eljutott, nyilván már csak egy dologra kíváncsi, hogy mindezek mennyibe fognak kerülni, ám sajnos erre még várni kell egy kicsit, mert a hazai importőr csak február végén adja ki az új árlistát. Annyit tudni csak, hogy háromféle (Life, Comfort és Style) felszereltségi szint közül lehet majd választani, és nagyjából annyiba fog kerülni, mint a hamarosan megjelenő új Kia Ceed, aminek az árát szintén homály fedi, tehát nem túl erős támpont. Ha az egy számmal nagyobb i40 árazásából indulunk ki, akkor arra lehet számítani, hogy az i30 nem lesz olcsóbb a konkurenseinél, ami valahol érthető, hiszen semmivel sem rosszabb, mint például egy Golf, Toyota Auris vagy Mazda3. A nagy kérdés viszont az, hogy a piac mennyire lesz vevő a prémium irányba tolt Hyundaiokra és egy sokadik Golfra, hiszen ez a márka eddig azzal küzdötte fel magát az utolsó helyről, hogy az autóinak jobb volt az ár-érték aránya, mint egy hipermarket saját márkás, négyliteres tusfürdőjének. Meglátjuk, mi lesz, már csak azért is, mert jelenleg a hazai autópiacot a céges vásárlások tartják életben, és ezen a téren van egy nagyon erős aduja az i30-nak a többiekhez képest: az ötéves, kilométer-korlátozás nélküli garancia, a segélyszolgálat, valamint az évenkénti ingyenes átvizsgálás.

Az utolsó helyről a hatodikra

Az első generációs i30 sikerét jelzi, hogy 2007-es bevezetése után az utolsó helyről végül a hatodikra küzdötte fel magát a kompaktok értékesítési ranglistáján, és 4,8 százalékos részesedést hasított ki magának a kategóriájában. Eddig több mint 400 ezer fogyott belőle Európában, a legjobb éve 2010 volt, mikor is 115 ezer kelt el belőle, így messze ez a legnagyobb darabszámban eladott modell a Hyundai kínálatából. A koreaiak reményei szerint az új modell ott folytatja majd, ahol az elődje abbahagyta, Európában évi 120 ezer i30 eladásával számolnak átlagosan a teljes életciklus alatt. Az i30 legnagyobb piacának Kína számít, ott 760 ezret adtak el belőle eddig, második az Egyesült Államok 600 ezerrel.

Forrás: Hyundai

Még több gyári fotó a galériában, kattintson a képre!