Vadállatokat is tud gyártani a Jaguar - XKR-S-, XFR-, XJS-menetpróba

Jaguar XKR-S
Vágólapra másolva!
Három csúcsmodell, több mint 1500 lóerő és a világ egyik legjobb tesztpályája - a Jaguar mindent megtett azért, hogy méltó módon mutassa be a legjobb modelljeit. A legújabb, 550 lóerős XKR-S már annyira durva, hogy a nyers erő kiölte belőle az eleganciát.
Vágólapra másolva!

Fotó: Vida János [origo]
Az utóbbi 15 év legizgalmasabb Jaguarja az 550 lóerős XKR-S
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Egyszerre vezetni a Jaguar kínálatának három csúcsmodelljét, na ez az az ajánlat, amire viszonylag kevesen mondanak nemet. Bár a legnagyobb XJ inkább luxuslimuzin, mint sportautó, azért ebből egy 510 lóerős példány mégis izgalmas választás. Az ugyanilyen erős XFR vezetése azért érdekes, mert ez a BMW M5 egyik legnagyobb vetélytársa, míg az új csúcsmodell, az XKR-S már nemcsak a BMW M6-os ellen küzd, hanem Porschékat és Ferrarikat is szorongatna.

Fotó: Vida János [origo]
A Jaguar kínálatában a legélvezetesebben vezethető modell lett az XKR-S

XKR-S

Jól jegyezzék meg ezt a betűkombinációt, mert az indiai tulajdonba került angol cég csúcs-sportautóját hívják így. Bár a Jaguar sajtóanyaga néhány helyen a valaha volt leggyorsabb Jaguarként emlegeti, valójában az 1992 és 1994 között, kis szériában gyártott XJ220-as pozícióját nagyon nem veszélyezteti.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8GrN6DUrTAByQ8iS

A nürburgringi fejlesztésről készült egy kis videó, de hivatalosan még nem mutatták meg a köridőt

Az utóbbi 15 évben kétségkívül a legizgalmasabb Jaguar, a már eddig is létező XKR-en módosítottak annyit, hogy a nagyobb élmény mellett gyorsabb is lett. Az angoloknak már elég régóta van egy fejlesztő központjuk a legendás Nordschleife mellett, az XKR-S-en már látszik is az ottaniak munkája. Az új modell a 20,8 km-es Zöld Pokolban 7:51-es időre képes, ami körülbelül fél perccel jobb, mint az XKR körideje. Az angolok arra is nagyon büszkék, hogy a kabrió változat csak 7 másodperccel lassabb, mert úgy tudták megtartani a kabrió merevségét, hogy az autó mindössze 42 kg-mal lett nehezebb. Persze a XKR-S nyolc perc alatti ideje nem túl fényes a Nissan GT-R vagy a legújabb Porschék, Ferrarik, Corvette-ek 7:30 körüli értékeihez képest, de mindenképpen nagy előrelépés.

Fotó: Vida János [origo]
A tesztpéldányokban bukócső is volt, az utcai verziókban nem lesz

Egy sportkocsit ugyanis nem csak számokban lehet mérni, hanem élményben is. Az XKR-S továbbfejlesztett ötliteres, V8-as kompresszoros motorja már 550 lóerőre képes, de sokkal fontosabb az, ahogy ezt előadja. Keményebb a futóműve, amelyet még 10 milliméterrel le is ültettek az XKR-hez képest. Állítható a lengéscsillapítás keménysége, kevesebb a kormány rásegítése, és a motor is közvetlenebbül reagál. A 680 Nm-es maximális nyomatéka 2500-as és 5500-as fordulatszám között folyamatosan jelen van, ezért őserővel húz minden tartományban. Ezért nem véletlen, hogy 4,4 másodperc alatt képes felgyorsulni álló helyzetből 100 km/h-ra, a végsebessége 300 km/h.

Fotó: Vida János [origo]
Az XKR-S nem csak egy betűvel több az alapjául szolgáló XKR-nél

Ehhez az autóhoz érdemes egy kis tartással közeledni. Állítható karaktere révén van olyan módja, amikor egy kicsit visszafogottabb, de ez csak olyan altatás, mint mikor Usain Bolt egy előfutamban könnyedén futja a 100 méteres sprintet.

Fotó: Vida János [origo]
Versenypályán érezhető, hogy mennyivel keményebb lett

Átprogramozták a menetstabilizáló elektronikát is, hogy még több élményt engedjen, de ezt is két fokozatban teljesen ki lehet kapcsolni. Az autó csak hátsókerék-hajtású, de az új önzáró differenciálműben egy villanymotor folyamatosan állítani tudja, hogy a diffi mennyire zárjon össze, amire szükség is van, hiszen a hatalmas teljesítményt elég nehéz megfelelően az útra vinni.

Egy gombnyomás az orgazmusig

Ha igazán sportolni akarunk, akkor track módban érdemes használni az XKR-S-t, amelyből ekkor bújik csak ki igazán a kisördög. A lengéscsillapítás még keményebbre vált, a kormányrásegítés csökken, a gázreakciók javulnak, a hatfokozatú automata váltó gyorsabban vált, és végül a kipufogóban is kinyit egy szelep, megkezdődik az előadás.

Fotó: Vida János [origo]
Akár 300 km/h-ra is képes

Innentől kezdve az XKR-S kimutatja a foga fehérét, olyan hangok törnek elő hátulról, hogy már csak a felidézésétől is libabőrös vagyok. Már a beindítás is egy élmény, de a legnagyobb durranás az, amikor padlógázas gyorsításnál a V8-as recsegő robaját a kompresszor süvítése festi alá. Alacsony sebességnél ehhez még a gumi végtelen csikorgása is párosul, gázelvételnél pedig durrog a kipufogó.

Fotó: Vida János [origo]
Kabrió kivitelben is kapható, és nagyon büszkék arra, hogy az sem rosszabb

Kanyargós szakaszon jól jön, hogy aerodinamikailag optimalizálták a teljesítményét, elöl és hátul is kapott szénszálas légterelőt, így nagy sebességnél is nagyon jó az egyensúlya. Bár az XKR-S alumíniumkarosszériája ellenére üresen is 1,8 tonna, a futómű hangolása olyan jól sikerült, hogy kétszázat letagadhatna. A kemény futómű egyébként nagyon semleges hangolású, de természetesen gázadásra bármikor túlkormányzott állapotba hozható. A fékje is nagyszerű, hiszen az állandó pályahasználattól sem gyengült, határozott, rövid féktávokat lehetett vele venni. A hatfokozatú automata váltó is gyorsabban vált, tehát szinte mindenben előnyére változott az XKR-S.

Fotó: Vida János [origo]
Egy centiméterrel leültették, de az aerodinamikára is nagyon odafigyeltek

Szerencsére a fejlesztők olyanokra is gondoltak, akik nem biztos, hogy azonnal meg tudnak birkózni az autó nyers erejével. Ez az autó brutálisan erős, ennek minden veszélyével. Az ESP teljes kikapcsolása felelőtlenség, de van egy olyan módja is, ami engedi a csúszást, de ha nagy a baj, akkor besegít. Igazából akkor jöttem rá, hogy ez a sportos beállítás milyen nagyszerűen van hangolva, amikor utána az XFR-t is vezethettem. Az sokkal kevesebbet enged.

Fotó: Vida János [origo]
A fékek kiválóan bírták az egész napos terhelést

Nehéz lenne rajta látványos gyenge pontot találni, hiszen ebben a kategóriában már minden sportautó elképesztően jó. A Jaguar már Porsche-vásárlókat is szeretne elcsábítani ezzel a modellel, de ahhoz még mindig túl nehéz. Ha le tudna dobni még 200 kilogrammot, és kapna egy még gyorsabb váltót, akkor lehet, hogy már az igazán komoly sportautókkal is felvehetné a versenyt.

Fotó: Vida János [origo]
A kabrió 42 kg-mal nehezebb, és egy picit jobban csavarodik a karosszéria

A valódi vetélytárs a BMW M6-os lehet, amelyet még nem próbáltam, ezért nem nyilatkoznék, hogy a Jaguar mennyivel jobb vagy rosszabb autó. Az is kicsit más, hiszen a BMW inkább a luxus felé ment el az új hatossal, ez a Jaguar pedig egy nyers élménybomba. Az biztos, hogy nem lepődöm meg azon, ha valaki ilyet választ, bár a 41,3 milliós árát bizonyára nem túl sokan tudják majd kifizetni.

Fotó: Vida János [origo]
Bár a kabrió sem rossz, ebből az autóból a Coupé az igazán jó választás

A kabrió annyival másabb, hogy versenypályán kicsivel jobban csavarodik. Bár a gyáriak erősködtek, hogy kabrió is majdnem ugyanazt tudja merevségben, emiatt ugyanazt a futóműhangolást kapta, azért minimálisan érződik a különbség. Ettől függetlenül az XKR-S kabrió nagyon durva autó, nyitott tetővel még nagyobb élmény a kipufogó előadását hallgatni.

Ha érdekli a Jaguar leggyorsabb limuzinja, az XFR és a legerősebb XJ, akkor lapozzon tovább!