MGE: áprilisban tovább nőtt az autópiac

Vágólapra másolva!
Az első négy hónapban 21 százalékkal több autó kelt el, mint egy éve, de a motorkerékpár piac továbbra is nagy bajban van.
Vágólapra másolva!

A 2012. év április hónapjában a személygépjármű piac jelentős, közel 16%-os emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az első négy hónap összesített adatai alapján 21 százalékkal több autó kelt el 2012-ben, mint egy évvel ezelőtt. A 2010-es adatokhoz képest már 31 százalékos növekedés figyelhető meg. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az év végére némileg szerényebb, 10-15% emelkedésre számít.

Az MGE értékelése szerint a folyamat több tényező hatására alakult kedvezően, így az első négy hónap alapján nehéz egyértelműen kimutatni a legfontosabb okokat. Jelentős tényező volt a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók nagy mennyisége és ennek jelentkezése első sorban a januári forgalomba helyezéseknél. Ez a hatás csökkenő mértékben, de érintette az év többi hónapját is. A 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segítik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat.

A kishaszon jármű piac növekedése áprilisban megtorpant, amit a 4 százalékos csökkenés mutat, de az első négy hónapban még mindig 14% növekedéssel lehet számolni. A nagyhaszon jármű piac a tavalyi jelentős növekedése után, a márciusi kisebb lassulás után áprilisban ismét jelentős, 38% emelkedést mutat, azonban éves összesítésben az elmaradás a tavalyi évtől az előre jelzett mértékben megvan, -10%.

A motorkerékpár piac visszaesése áprilisban megállt, de éves összehasonlításban továbbra is mínuszban van rendkívül alacsony volumennel. A piac helyreállásának egyik mérföldköve lehet a 125 ccm motorok vezethetősége B kategóriás jogosítvánnyal.