Világrekord: 2617 kilométert autóztak egy tankkal

volkswagen passat
Vágólapra másolva!
Egy amerikai házaspár egy dízel Volkswagen Passattal megdöntötte az egy tankkal megtett legnagyobb távolság világrekordját.
Vágólapra másolva!

Forrás: Volkswagen

John és Helen Taylor május 3-án indult útnak a Passattal a Texas állambeli Houstonból, és a tankolás nélküli útjuk csak két nappal később és kilenc állammal odébb, a Virgia állambéli Sterlingben ért véget. Hogy az út jobban hasonlítson a normál autózáshoz, az autóba 54 kilogrammnyi csomagot is betettek, és ügyeltek arra is, hogy egy nap 14 óránál többet ne vezessenek. Mindketten vezettek, és kizárólag nappal utaztak, hogy ne lehessen arra fogni a világrekord elérését, hogy üres utakon, forgalom nélkül tették meg a távolságot.

Forrás: Volkswagen

Összesen 2617 kilométert tettek meg egy tank gázolajjal, ami 2,8 literes átlagfogyasztásnak felel meg. Ez közel fele annyi, mint az autó hivatalos, 5,5 literes értéke. A rekordfogyasztás azt jelentette, hogy egy kilométer üzemanyag-költsége 2,8 centre, azaz 6,3 forintra jött ki. Az amerikai típusú, kétliteres, kézi váltós, 140 lóerős TDI Passaton semmilyen módosítást nem hajtottak végre. Egyébként a korábbi világrekordot szintén egy Passat tartotta, de egy európai, 1,6-os TDI modell, amely tavaly 160 kilométerrel kevesebbet tett meg egy tank gázolajjal.