Két hengerrel is megy - Audi A3 menetpróba

audi a3
Vágólapra másolva!
Bár nem látszik rajta, a kompakt Audi minden porcikájában megújult, 1,4-es motorja például már hengerlekapcsolást is tud. A következő Golf technikáját hordozza csak elegánsabb csomagolással és drágábban.
Vágólapra másolva!

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az alapforma nem sokat változott, a részletek annál inkább
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Kilenc év szokatlanul hosszú idő az autóiparban, az Audi azonban mégis ennyit várt, mire leváltotta az A3-as második nemzedékét. Valószínűleg azért nem siették el a cserét, mert a típus így is sikeresnek bizonyult: 1996 óta minden ötödik eladott Audi ebből a modellcsaládból került ki. Idén szeptembertől, amikor az új generáció értékesítése megkezdődik, minden eddiginél komolyabb konkurenciával kell majd szembenéznie, mivel több a vetélytárs a kompakt prémiumautók között, és mind friss. Az 1-es BMW és a Lexus CT200h még csak egy éves, a Mercedes dögös, és már nem szendvicspadlós, végre komolyan vehető A-osztálya egyszerre érkezik idén az Audival, és az Infiniti is két éven belül leleplezi az Etherea szériaváltozatát, ráadásként ott van a Citroën DS4 is.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A hossz négy, a tengelytáv két centiméterrel lett hosszabb

Az A3-as új generációja új korszak beköszöntét is jelzi a Volkswagen-konszernen belül, ugyanis ez az első típus, amely az új moduláris keresztmotoros építőkészletnek (MQB) nevezett padlólemezre épül. Mostantól ez lesz az alapja minden orr-keresztmotoros Audinak, Seatnak, Skodának és Volkswagennek, mivel a platform hosszúsága, tengelytávolsága és szélessége is szabadon variálható.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A hátsó lámpákról a legkönnyebb felismerni az új A3-ast

Külsejét tekintve nem alakult át drámaian az A3-as. Hossza négy, szélessége egy, tengelytávolsága bő két centimétert nőtt, az arányok és a formák is ismerősek a régebbi modellről. Legkönnyebben a hatszögletű singleframe hűtőmaszkról, az A6-oséhoz hasonlító - akár teljesen LED-es - fényszórókról, és a szélesebb hátsó lámpákról ismerhető fel a harmadik generáció. Amikor a menetpróbán véletlenül találtunk egy régi A3-ast, és mellé álltunk, csak akkor tűnt fel igazán, hogy mennyivel frissebb az új. Szerencsére folytatták az A4-essel elkezdett trendet, vagyis előrébb tolták az első tengelyt, ami nem csak optikailag előnyös, mivel lerövidíti az első túlnyúlást, de a súlyelosztásra is jó hatással van. Egyébként az ötajtós A3 Sportbacknek a tengelytávolsága még hosszabb lesz három centivel, akárcsak a jövő ősztől Győrben készülő négyajtósnak.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A régi és az új. A magasság nem változott, de kicsivel szélesebb lett

Annyi a tömege, mint az ős-A3-asnak

Az A3-asnál a súlycsökkentés 60-80 kilogramm elődjéhez képest, hasonló motorral nagyjából annyit nyom, mint az 1996-os első generáció. A legkönnyebb verzió, az 1125 kilogrammos 1,2 TFSI például csak olyan nehéz, mint egy jól felszerelt dízel Suzuki Swift. Ez többek között annak köszönhető, hogy nagyobb arányban használtak nagy- és ultranagy szilárdságú acélokat a váz elkészítésekor (ezeket vékonyabbra lehet préselni), és, hogy alumíniumból készül a két első sárvédő és a motorháztető. Főleg elöl használtak sok könnyűfémet (a keresztmerevítő és a futómű segédkerete is alumínium), hogy javítsák a súlyelosztást.

Forrás: Audi

A motorok is könnyebbek: az 1,4-es turbómotor például 21 kilogrammot dobott le, mert a forgattyúsház és a dugattyúk már alumíniumból készülnek, és, mert a leömlőket a hengerfejbe integrálták, a töltőlevegő-hűtőt pedig a szívósorba. Fejlesztettek az felnik gyártástechnológiáján is, ami kerekenként 0,8 kilogramm megtakarítást eredményezett, a 18 colosak például nem nehezebbek a 17-eseknél. Ülésenként 4 kilogrammot spóroltak, a kábelezésen 1,5 kilógrammot, az alsó hangszigetelésen 0,6 kilogrammot. Persze itt még nincs vége. Fém helyett műanyag házban van az első utas légzsákja, a műszerfalból kiemelkedő monitor magnéziumkeretet kapott, de még azzal is nyertek pár grammot, hogy a belső burkolóelemeket fémcsavarok helyett műanyag patentekkel rögzítik.


Fotó: Gulyás Péter [origo]
A minőségérzet lehengerlő az új belsőben. Sportos a hangulat a kerek légbeömlők miatt

Belül folytatódik a minimalista német dizájn, ha kicsit gonosz lennék, azt mondanám, hogy a sportos légbeömlőkben több formatervezői ötlet van, mint az egész utastérben. Ezek a kerek rácsok amúgy nem hétköznapi darabok, már az áprilisi Audi-gyárlátogatáskor (amikor az A3-ast minőségbiztosítási szempontból néztük meg) is alaposan kiképeztek belőle: egyenként 31 darabból állnak, és a középső gombot megnyomva huzatmentesen, szétterítve nyomják a levegőt, a gombot kihúzva viszont koncentráltan, erősebben.

Forrás: Audi
Touch paddal építették egybe az MMI-t vezérlő tárcsát, írhatunk rá

Alacsonyabban van a műszerfal, mint a régi A3-asban, tárolóhelyből most sincs túl sok, még úgy sem, hogy a mechanikus kéziféket elektromosra cserélték. Ha a dizájn nem is forradalmi, a tapintható, hallható minőség olyan, amilyet eddig valószínűleg még egyetlen más autó sem tudott felmutatni az alsó-középkategóriában: kifogástalan az összeszerelés, finoman kattannak a gombok és kapcsolók, minden illesztés hajszálvékony, az anyagok tapintása első osztályú, a kilincs tényleg fémből van, az ajtók olyan tompa hanggal csikódnak, mint egy svájci páncélterem. Jó ötlet a könyöklő alatti mobildoboz: az NFC technológia (egyelőre még csak a felsőkategóriás mobilok támogatják) segítségével a dobozban lévő telefon kapcsolatba lép az autóval, és a sajátja helyett az Audi tetőn lévő antennáját fogja használni, így a sugárzás csökken az utastérben.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A feláras sportülések kényelmesek és jól tartanak

A drágább felszereltségekhez széria MMI menürendszer 7 colos képernyője a műszerfal tetejéből bújik elő. Még erős napsütésben is jól lehetett olvasni a képét, válogathattunk a merevlemezre feltöltött zenealbumok közül, nézhettük a Google Earth navigáció képét - amely már a Street View funkciót is tudja, ha 30 méteren belülre nagyítunk -, vagy bemehettünk a Drive Select menübe. Ebben az autó különböző paramétereit (gázpedál-érzékenység, kormány rásegítés, futómű keménység, automataváltó esetén váltási pontok, stb.) lehet személyre szabni.



Az MMI-t közvetlen funkciógombokkal és egy nagy forgótárcsával lehet - pofonegyszerűen - vezérelni, a tárcsa átmérője azért nagyobb a szokásosnál, mert érintésérzékeny felületére kézzel rajzolhatunk betűket, amikor megadjuk a célt a navigáció számára. A menetpróbán még erősen előszériás autókat vezethettünk, ami abból derült ki, hogy az MMI hajlamos volt néha lefagyni, és egyes funkciói sem működtek. Az értékesítés megkezdéséig még van néhány hónap, addig vélhetően orvosolni fogják ezeket a hibákat.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az A3-as lelke az MMI fedélezi menürendszer. Használata gyerekjáték

A vezetői helyzet nagyon jó, a kormányt pedig annyira ki lehet húzni, hogy Buffalo cipőben a hátsó ülésről is lehetne vezetni, ha nem lenne ott az első ülés. Elöl nagyon tágas a kabin, hátul a megnövelt tengelytáv ellenére is csak átlagos a lábtér, a fejtér állítólagos 15 mm-es bővülését nehéz érzékelni. Természetesen a háromajtós esetében a bejutás hátra kissé körülményes, de az legalább örömteli, hogy az első ülések visszatalálnak az eredeti helyükre, miután előrehajtottuk őket. Alaphelyzetben 365 literes a csomagtartó, a padlója több szinten, és felhajtva is rögzíthető, így az alsó rekeszekben matatva sem a hátunkkal kell tartani.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az alaphelyzetben 365 literes csomagtartó padlója több helyzetben rögzíthető

Vezetéstámogató rendszerekkel szépen el lehet látni az új A3-ast, ha valaki nem sajnálja rá a pénzt. Van az extralistán táblafelismerő, holttérfigyelő, kormányzásba belekorrigáló sávtartó automatika és sokadik generációs parkolóasszisztens is, amely párhuzamosan egy ötméteres helyre is be tudja tolatva kormányozni a 4,2 méteres A3-ast. A navigációs rendszer adatait a kanyarfényszóró mellett a táblafelismerő is figyelembe veszi, előbbi tudja, hogy merre fog fordulni az út, utóbbi pedig így tudja megakadályozni, hogy például a belvárosban, egy busz mögött haladva ne a 100-as korlátozást mutassa az autó a busz matricája miatt. A távolságtartó tempomat radarjának segítségével az A3-as vészfékezni is képes abban az esetben, ha a vezető nem veszi észre az előtte tornyosuló akadályt.

A cikk még nem ért véget. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni az A3-ast!