Jó vétel lehet a használt hibrid autó

toyota prius
Vágólapra másolva!
Kevesen mernek használt hibrid autót vásárolni, holott a magyar piacon kifejezetten kedvező a néhány éves hibridek ára. A vásárlók félnek az akkumulátoroktól, pedig szinte soha nem mennek tönkre, a hibridek számítógépes vezérlőrendszere is olyan kifinomult, hogy hétköznapi használattal lehetetlen tönkretenni őket.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, hogy egy harmadik generációs Toyota Prius listaáron jelenleg 8,67 millió forinttól indul, egy 2009-es (második generációs) modellt 3,59, egy 2010-est 3,799 millió forintért találhatunk a hazai piacon. A számok alapján egyértelmű, hogy a hibridek értékvesztése jelentős, ez azonban a magyar piac sajátosságaival is összefügg: az országba rengeteg szürkeimportos autó érkezett elsősorban Észak-Amerikából, ezek a gyakran vízkáros, az európai szabványoknak nem mindenben megfelelő darabok alaposan lenyomták az árakat. Egy Prius ma semmivel sem tartja jobban az értékét, mint egy Avensis, sőt, kevésbé értékálló, mint egy Corolla.

A Priusok viszonylag nagy értékvesztése összefüggésben van azzal is, hogy a vásárlók tartanak az összetett benzines-elektromos rendszer meghibásodásaitól. Főleg az akkumulátorokkal kapcsolatban nagy a félelem, holott a tapasztalatok szerint soha nincs gond velük, csak ráfutásos baleseteknél kell cserélni őket. Ha esetleg mégis tönkremennek, akkor sem kerülnek többe, mint egy modern dízelnél a kuplungszett és a kettős tömegű lendkerék cseréje, ezzel azonban kevesen számolnak előre.

Krajcsovits Sándor szerint hibrid vásárlása esetén nem az akkumulátor és a hajtáslánc miatt kell aggódni. "Ugyanazokkal a kockázatokkal kell számolni, mint minden más használt autó esetében" - magyarázza a Toyota termékkommunikációs vezetője. "Sok hibrid töröttként, esetleg árvízkárosként érkezett az országba, az Amerikából származó szürkeimportos modellek biztonsági felszerelései pedig nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Azok a hibridek, amelyeknek tiszta a múltjuk, minimális kockázatot jelentenek, a hibrid rendszerrel kapcsolatban még soha, egyetlen panaszt sem kaptunk."

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A Priust már családdá hizlalta a Toyota, kérdés, hogy a Prius+ egyterű mennyire tartja majd az árát

Krajcsovits szerint a teljes értékű (párhuzamos) hibridek fenntartási költségei is alacsonyabbak, mint bármilyen más autóé. A Toyota és Lexus modelljeiben nincs sebességváltó, nincs kuplung, nincs hidrodinamikus tengelykapcsoló - ezek cseréjére nem kell költeni. "Brutális dolgot kell csinálni ahhoz, hogy egy hibrid normál használattal tönkremenjen. Annyira ki van zárva a vezető mindenből, hogy nem tudja széthajtani a technikát: ezek az autók úgynevezett drive-by-wire működési elvűek, vagyis a gáz-, de még a fékpedál lenyomására is csak jelet kap a központi számítógép. Mivel a fékezés elektromos vezérléssel, a hatékonyság figyelembe vételével történik, a fékek élettartama két-háromszor akkora, mint egy hagyományos autóban, a gumik is kevésbé kopnak. A hibridekben nincs részecskeszűrő vagy turbó, az elektromos klíma és a hűtőfolyadékot álló helyzetben folyamatosan keringető, a rendszert egyenhőmérsékleten tartó elektromos vízpumpa szükségtelenné teszi az ékszíjak használatát. A hibridek a belső égésű motor indításához sem használnak 12 voltos indítómotort."

A Toyota visszavett 1-es Priusa

Noha az első Priusokat több mint egy évtizeddel ezelőtt helyezték forgalomba Magyarországon, nagy részük még mindig hiba nélkül fut. A Toyota hazai importőre nemrégiben vásárolt vissza egy első generációs modellt, amelyet prezentációs célokra használ. "Nehéz volt beszerezni, mert akinek ilyen autója van, az nem akar megválni tőle" - mondta Krajcsovits Sándor.

"Tudunk olyan modellről, amely már 360 ezer kilométert futott probléma nélkül, abban, amit most megszereztünk, 200 ezer van. Eredetileg a mi cégautónk volt, 2000-ben helyeztük forgalomba, 80 ezer kilométerrel adtuk el. Máig nem kellett a kopóalkatrészeken kívül mást kicserélni, jelenleg tréningcélokra használjuk."


Az elektromos vízpumpával a start-stop rendszerek általános gyengeségét is sikerült kiküszöbölni. Tekintettel arra, hogy a rendszer állandó hőmérsékletet biztosít, nem kell attól tartani, hogy a katalizátor túlmelegedik, miközben a blokk már hűl. Erre a motorvezérlő elektronikák klasszikus reakciója, hogy dúsítják a keveréket, a start-stop rendszerek rendeltetésével ellentétben növelve a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. A hűtőfolyadék folyamatos keringetése a hibridekben gondoskodik arról, hogy ne legyen dúsítás, ez növeli a megbízhatóságot.

Krajcsovits szólt a rettegett akkucseréről is. "A Toyota és Lexus hibridek esetében tévhit, hogy az akkumulátort három-négyévente cserélni kell. A nikkel-metál akkumulátorok kis túlzással az idők végezetéig működnek, nekünk eddig csak és kizárólag ráfutásos balesetek miatt kellett cserélnünk a hátulra épített akkumulátort. Ráadásul ennek költsége sem horribilis: a legnagyobb darabszámban eladott Prius 2 modellekben lévő akkumulátor ára 560 100, a hármas Prius akkuja 513 100, míg az Auris HSD modellé 485 600 forint. Nagyjából ugyanennyibe kerül, ha egy modern, nagyteljesítményű dízelmotorban cserélni kell a kettős tömegű lendkereket és a kuplungszettet, amit mindig tanácsos együtt elvégezni. A hibridek akkumulátorában az egyetlen klasszikus mechanikus elem a ventilátor, de ez külön is kapható."

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Az Atkinson-ciklusú benzinmotorokat sok beindításra tervezték

A hibridekkel kapcsolatban gyakori félelem, hogy a belső égésű motor károsodik a sok indítástól és leállítástól. "A Toyota (és több más gyártó, köztük a Kia/Hyundai, Mercedes, Ford, General Motors - a szerző) Atkinson-ciklusú motorokat használ hibridjeiben. Ezeket kifejezetten sok beindításra tervezték, kisebb az ellenállásuk, magas a termikus hatásfokuk. Húsz-harminc százalékkal könnyebb alkatrészekből épülnek fel, de megbízhatóságukat és élettartamukat az is növeli, hogy nincsenek túlságosan kihegyezve. A hármas Prius 1,8-as motorja 99 lóerős, ennyire ma a kis lökettérfogatú, kisautókba szerelt motorok is képesek."

Használt autó vásárlásánál mindig döntő szempont annak mérlegelése, hogy milyen céllal vásárolunk, nem kérdés, hogy a hibridek nem mindenkinek jelentenek optimális megoldást. Abban a szerencsés és ritka esetben, ha a választásnál mindegy, milyen hajtásláncú (és méretű) az autó, a benzines és dízel modelleket is forgalmazó Toyota termékkommunikációs vezetője egyértelműen a hibrideket favorizálja a megbízhatósági és költségszempontokat figyelembe véve. "Fontos, hogy nincs jó és rossz választás. Minden az adott helyzettől függ, bármilyen hajtásláncból ki lehet fogni jót és rosszat egyaránt" - fogalmazott Krajcsovits. "Személy szerint első számú alternatívának tartom a hibrideket, mögöttük az atfoszférikus, majd turbós benzinesek, és legvégül a dízelek jönnek."

A Toyota (és a Lexus) mellett a Honda adott el sok hibridet Magyarországon. A benzines-elektromos Hondák hajtása kevésbé összetett, mint a Toyotáké, ezáltal olcsóbbak is, viszont a Honda használt hibrid modelljeit nem jellemzi az elvárhatónál nagyobb értékcsökkenés. "A normál üzemelést tekintve szinte megegyezik a hibrid rendszerű és hagyományos működésű autó, így sem különösebb előny, sem hátrány nem írható egyik számlájára sem. Talán egy kivételtől eltekintve: a Civic hibridnél az intelligens fékszervórendszer miatt optimális esetben kisebb fékbetét és -tárcsakopás várható" - mondta Szabó Gábor, a Honda Hungary Kft. pr- és marketingvezető-helyettese. A Hondánál az öt év vagy 100 ezer kilométer jótállás a hibrid hajtás áramforrására is vonatkozik. A Hondánál sem jellemző, hogy az akkumulátorokat cserélni kellene, ha esetleg mégis, az Insightba és a CR-Z-be való alkatrész nettó 455 174, a Jazz és Civic Hybridbe passzoló 462 002 forintba kerül.