Nem halt meg a Wankel-motor, csak átalakul

mazda wankel
Vágólapra másolva!
A bolygódugattyús motor mellett eddig csak a Mazda tartott ki, de a nyáron ők is feladták, amikor leállították a Wankel-motoros RX-8 gyártását. Az iszákos és olajfaló technikának ugyanakkor sok előnye is van, ezért a fejlesztését nem állították le, de lehet, hogy csak generátorként fog visszatérni az új Wankel-technika.
Vágólapra másolva!

A Mazdánál 2008-ban ígéretet tettek arra, hogy 2015-ig harmadával csökkentik az autóik fogyasztását, úgy, hogy nem csorbul a vezetési élmény. Ez önmagában még nem lenne nagy dolog, de a Mazdáról tudni kell, hogy nincs saját hibridfejlesztése, így a hagyományos belső égésű benzin- és dízelmotorokban rejlő tartalékokat kell kiaknázniuk különböző trükkökkel. Skyactive néven fut a japánok hatékonyságnövelő programja, amely természetesen nem csupán a motorok csiszolására terjed ki, hiszen az autók tömegének csökkentésével is lehet faragni a fogyasztásból.

A Skyactive program azonban meglehetősen költséges mulatság, ezért a japán márka az egyik jelképét, a híres Wankel-motort is fel kellett hogy áldozta. Erről a bolygódugattyús erőforrásról leginkább azt kell tudni, hogy rendkívül macerás szerkezet, és nem éppen a takarékosságáról vált eddig híressé. Az égéstérbe - akár egy kétütemű motor esetén - olajnak kell kerülnie, amely keni a speciális, háromszög alakú dugattyút (amely itt valójában egy rotor) és a dugattyúházat. Lökettérfogatot nem igen lehet megállapítani a motor speciális tulajdonságai miatt, így a jelenkor legismertebb Wankel-motoros autója, a Mazda RX-8, 1300 köbcentis űrtartalma is jelképes szám csupán. Ráadásul csalóka, hiszen ilyen kis motor esetén alacsony fogyasztásra számítanánk, márpedig az RX-8 rendkívül éhes jószág, nem kell versenytempót diktálni a 15 literes átlagfogyasztáshoz. Ennek fényében jogos a kérdés, hogy minek erőltette akkor a Mazda több mint ötven éven keresztül ezt a technológiát? A Wankel-motor legnagyobb előnye, hogy rendkívül kis helyen elfér, ezért beépítésénél könnyű elérni az optimális súlyelosztást.

Körbe forog a dugattyú

A bolygódugattyús motort Felix Wankel német mérnök találta fel az 1900-as évek elején, Németországban. A hagyományos motoroknál a dugattyúk le és fel mozognak, ez a főtengely segítségével alakul át forgó mozgássá. Ettől eltérően a Wankel-motor belsejében egy speciális, háromszögre hasonlító bolygódugattyú található, amely folyamatos forgó mozgásával forgatja a főtengelyt. Szelepek itt nincsenek, hiszen maga a forgórész látja el ezt a feladatot. Az égéstér falán vannak a szívó- és kipufogó-csatornák, velük szemben pedig a gyertyák.


A háromszög alakú dugattyú három kamrára osztja a dugattyúházat, ezek térfogata a forgás során folyamatosa nő, majd csökken. Az üzemanyag+levegő beszívás, sűrítés, égés, majd kipufogás, tehát a négy ütem a kamrákban folyamatos. Amikor a felső kamrába ömlik a keverék, a következőben már egy sűrített adag van, és a korábbi robbanás maradványa éppen távozik a kipufogógáz-elvezetőn, a harmadik kamrából.




Sportszedántól a szedán sportautóig - Mazda RX modellcsalád

Forrás: Mazda
Az RX-2 kezdetben csak modellváltozat volt
(Még több fotó Wankel-motoros Mazda sportkupékról a galériában. Kattintson a képre!)

Csak a kupék között meglepő ritkaság az RX-8-as négyajtós, lépcsőshátú felépítése, a típus története 1970-ben egy valódi limuzinnal kezdődött. Az 1967-es Cosmo után a Capellából készült RX-2 kivitel kapott Wankel-motort. A 12A kódjelű 1,1 literes, forgótárcsás, 130 lóerős teljesítményével és 156 Nm nyomatékával nagy dobásnak számított, az amerikai piacra szánt modelleket azonban visszafojtották 120 lóerősre a károsanyag-kibocsátási szabványok miatt. A szaksajtó dicsérte az autót, de 3000 dolláros árát rablásnak érezték. A magas olajfogyasztás és a különböző meghibásodásokat okozó tömítési hibák miatt sokat vittek vissza garanciális javításra, ezért a Mazda javítócsomagot kínált, 1000 dollárért viszont csak kevesen voltak hajlandóak beruházni rá.

Forrás: Mazda
Az amerikai piacra szánták, mégis inkább Japánban volt sikeres az RX-5

1971-ben jelent meg kistestvére, a Savanna limuzin kupéváltozata, az RX-3-as, amely a kétszer 491 köbcentis 10A, és a kétszer 573 köbcentis 12A motorral is készült. Az RX-3 gyártásakor a Wankel-motor számtalan apró hibájára megoldást találtak, így a kis kupé már az Egyesült Államokban is sikeres volt. Még ebben az évben bemutatták az RX-4-et is, a nagy limuzin, a Luce kupéváltozatát, 1975-ben pedig egy újabb modellvariáns, az RX-5 is piacra lépett. Az RX-4 luxusváltozata öt lengőkaros hátsó futóművel és hátsó tárcsafékkel elsősorban az amerikai piacra készült, mégis inkább Japánban volt sikeres. Ezek az utólag átmeneti modellnek tekinthető kupék csupán előkészítették a terepet a kifejezetten sportkocsinak tervezett RX-7 számára. 1978-ban megérkezett a várva várt újdonság, és egyszerre csaknem az összes elődjét nyugdíjba is küldte.

Forrás: Mazda
Az RX-7 első szériája még fém lökhárítót és kis hátsó lámpákat kapott

Hátsó kerekeket hajtó kisméretű és kistömegű Wankel-motor végre előnyt jelentett, az orrába, az első tengely mögé építették be, egyenesen első középmotorosnak hívták. Jó kezelhetősége, egyenletes teljesítményleadása és 7000-es percenkénti főtengelyfordulata emelte ki korának sportautói közül. Tömege 1100 kg alatt maradt, súlyelosztása is ideális, 50-50 százalékos volt, négy lengőkaros hátsó futóművet kapott Watt-rudazattal. Első szériája fém lökhárítós volt, csak 1981-ben, a második szériában cserélték fényezett műanyagra, amikor nagyobb hátsó lámpát is kapott. Ezt a sorozatot már négy tárcsafékkel és differenciálzárral is lehetett rendelni.

Forrás: Mazda
Szándékosan hasonlít a Porsche 944-esre az RX-7 második generációja

1984-ben a harmadik széria új lökhárítóval és műszerfallal érkezett egy évvel a kifutása előtt, Japánban turbófeltöltős változatban is piacra dobták, de egy angol cég európai vevőknek is kínált átalakító készletet. A 24 év alatt gyártott 818 634 darab RX-7 több mint felét, 471 018 darabot az első generációból adták el. Az amerikai Sports Car International szaklap a hetvenes évek hetedik legjobb sportautójának választotta Ferrarik és Lamborghinik után. Akit az első generáció formaterve a Porsche 924-re emlékeztetett, az 1986-os második biztosan eszébe jutatta a Porsche 944-et. Ez nem véletlen, a Mazda mérnökei felméréseket készítettek az RX-7-tulajdonosok körében, és megvizsgálták a korszak legnépszerűbb sportkupéit, ezért lett annyira hasonló a Porschéhoz az akkori igények szerint gran turismo-irányba fejlesztett új modell.

Forrás: Mazda
Az első generációra emlékeztet, de már a kilencvenes évekhez méltón gömbölyű a harmadik RX-7

Javítottak a kormányzáson, és a futómű is sokat fejlődött. Fogasléces kormánymű, négy tárcsafék, passzív hátsókerék-kormányzás és elektronikusan szabályozott felfüggesztés járt alapáron, ráadásul már a turbót is exportálták. 1,3 literes Wankel-motorja 146 vagy 160, turbófeltöltővel 182 vagy 202 lóerős volt. Két szériájából összesen 272 027 darab fogyott. Az 1992-es utód modern stílusban tért vissza az első generáció formavilágához. 1,3-as motorja 255, 265 vagy 280 lóerős volt, tucatnyi limitált szériás kiadás készült belőle, de elődeinél ritkább sportmodell maradt, három szériájából, tíz év alatt csupán 68 589 darabot adtak el.

Forrás: Mazda
Sokat változott elődeihez képest, nem véletlen, hogy RX-8-ra változtatták a nevét

Az RX-8 2003-ban visszatért a gyökerekhez, rendhagyó ajtónyitásával újra négyajtós szedán lett, de igazi sportkocsi maradt. 2009-ben jött a modellfrissítés, a sportkupé pedig felénk sem nézett többé. Jövője egyelőre bizonytalan, korábban arról szóltak a hírek, hogy lézeres gyújtással optimalizálják a működését, végül a Mazda úgy döntött, egyelőre nem költ a Wankel-motor fejlesztésére. Azt a pénzt inkább a takarékos Skyactive hajtásláncra fordítják, mégsem mondtak le róla örökre, mert a szívük mélyén szeretik a forgótárcsát, később talán újból megpróbálkoznak a tökéletesítésével.

Balogh Bence