A terepjárókénál is nagyobb a kutyák ökolábnyoma

kutya csomagtartó
Vágólapra másolva!
Új-zélandi kutatók kiszámolták, hogy egy kutya etetése több földet emészt fel, mint egy évi tízezer kilométert futó Toyota Land Cruiser.
Vágólapra másolva!

Komolynak nehezen nevezhető tanulmányt készített az új-zélandi Victoria Egyetem két kutatója, Robert és Brenda Vale. A (majdnem brit) tudósok kihozták, hogy egy kutya etetése nagyobb ökolábnyomot hagy, mint egy évi tízezer kilométert futó, V8-as motorral szerelt Toyota Land Cruiser.

Vale-ék szerint egy közepes méretű kutya éves adagjának megfelelő szárazeledel előállításához 0,837 hektárnyi föld szükséges. Ezzel szemben a tízezer kilométert futó Land Cruiser energiaszükséglete 55,1 gigajoule, amely 0,44 hektár föld felhasználásával biztosítható. A számítást elvégezték macskákra is, a cicaetetés egy Volkswagen Golf energiaszükségletével van egyensúlyban. A hörcsög LCD-tévének felel meg, egy aranyhal ökolábnyoma pedig akkora, mint egy mobiltelefoné. A számítás nem tartalmazza a fejlesztések, a gyártás, a fenntartás és egyéb tényezők hatalmas energiaszükségletét, valójában tehát csak játék a számokkal.