Mázsányit fogyott a hetes VW Golf

volkswagen golf
Vágólapra másolva!
Már tudtuk mekkora, mennyit fogyaszt, milyen újításai vannak, de végre az is kiderült, hogy néz ki az elődjénél 100 kilogrammal könnyebb, hetedik generációs Volkswagen Golf.
Vágólapra másolva!

Forrás: Volkswagen
A fényszórók a Polóéra hasonlítanak, a kerek ködlámpa szögletesre változott

A német főváros adott otthont a legújabb Volkswagen világpremierjének - stílszerűen, hiszen a legismertebb mai berlini lakos, Angela Merkel is kettes Golfban kezdte 1990-ben nyugati autós pályafutását. Azóta hatalmasat fordult a világ, hiszen a fallal együtt a kétüteműek is végleg eltűntek, a népautóból pedig öt generáció futott ki. Aki nehezen követné a számozást, annak eláruljuk, hogy most a hatodik generáció fut ki, ami tulajdonképpen a Golf V. alaposan átdolgozott változata. Eljött hát az ideje a teljes újratervezésnek, amihez a konszern új, moduláris keresztmotoros padlólemeze (MQB) adta az alapokat.

Forrás: Volkswagen
Közel hat centit nőtt a hossz és a tengelytáv is

A dizájnforradalom ezúttal is elmaradt, bizony közel kell majd menni, ha meg akarjuk különböztetni a hetes Golfot a hatostól. A lámpák formája változott a legtöbbet, most élesebb vonalakkal határolták őket, és a belsejükön is érezhetően sokat dolgoztak a formatervezők, a hátsókban LED-ek világítanak. Eltűnt a karosszéria oldaláról a kiszélesedő vállrész, helyette egy fény-árnyék törésvonal húzódik a kilincsek alatt, a jellegzetes Golf-örökség, a bumeráng alakú, vaskos C-oszlop viszont megmaradt. A sportosabb megjelenést szolgálják a nagyobb kerekek, a minden korábbinál jobban kiszélesített sárvédők, a szögletes ködlámpák, és az is, hogy az ablakok és a fémfelületek aránya utóbbiak javára tolódott el.

Forrás: Volkswagen
A hátsó lámpák a Passatéra hasonlítanak, a rombusz alakú tank illeszkedik a jellegzetes C-oszlophoz

A karosszéria pontos méretadatait már korábban kiszivárogtatták. Dióhéjban csak annyit, hogy hetes Golf hosszabb, szélesebb, viszont alacsonyabb lett, és a beltér okosabb elrendezésének, illetve a nagyobb tengelytávnak köszönhetően tágasabbnak érződik elődjénél. Nagyobb, alaphelyzetben 380 literes lett a csomagtartó is, mindebből pedig a modellváltások régi protokollját ismerve logikus lenne arra következtetni, hogy jó néhány plusz kiló is felszaladt rá. Csakhogy ma már nem hizlalni, hanem fogyasztani illik az új autókat, és ezen a téren a Volkswagen nagyon kitett magáért: modellváltozattól függően akár 100 kilót sikerült lefaragni a tömegéből, az alapváltozat állítólag csak 1050 kilogrammot nyom.

Forrás: Volkswagen
A legtakarékosabb változat átlagfogyasztása csak 3,2 liter, csak turbómotorok vannak

Lássuk, pontosan hogyan fest a zsírleszívás: az elektronika 3, a futómű 26, a motor 22, az amúgy megsokasodott extrafelszereltség pedig 12 kilóval lett könnyebb az eddiginél. De mi újság a fennmaradó 37 kilóval? Ezt mind a felépítmény tömegéből spórolták meg, és túlnyomó részét a nagyszilárdságú acélokkal megerősített, optimalizált profilú nyers karosszéria teszi ki. Ezek után a mérnökök elővették a patikamérleget, és kidekázták a műszerfalat (-0,4 kg), a mögötte húzódó kereszttartót (-1,4 kg), a légkondicionálót (-2,7 kg), az első és hátsó üléseket (-7,0 kg) és néhány egyéb apróságot (-2,5 kg), majd természetesen mindehhez gyártástechnológiai újításokat is kidolgoztak, nehogy csorbuljon a minőségérzet.

Forrás: Volkswagen
A minőségérzettel most sem lesz probléma. A középkonzol a vezető felé fordul, mint a BMW-kben

A diéta természetesen nem csak azt a cél szolgálta, hogy hamarabb gyorsuljon százra és ügyesebben térüljön-forduljon a bójasoron az új Golf, bár a sportosabb külsővel kétségtelenül összhangban állnak a javuló menettulajdonságok. Több szó esik azonban a kategóriában kiemelkedő takarékosságról, ami a szupertakarékos 1,6 TDI BlueMotion modell esetében két deciliterre megközelíti a fele ekkora, nem éppen kifinomult Lupo 3L TDI háromliteres értékét. Ezt az ígéretet ugyan szkeptikusan fogadta a Greenpeace, de a többi autógyártónak - beleértve a hibridek fejlesztőit - alaposan feladja a leckét. Azzal pedig, hogy a motorpaletta CO2-kibocsátása átlagosan 13,9 százalékkal csökkent, Európában évente 119 000 tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe, legalábbis ha a Volkswagen számításai szerint alakulnak a Golf-eladások.

Forrás: Volkswagen
Sajnos nem lehet látni a rolótól, hogy a középkonzol rekeszében ott van-e a sörnyitó

A belépőmodellt továbbra is az 1,2-es, 85 lóerős, mindössze 112 kilót nyomó TSI hajtja, az alsó-középkategóriában a Volkswagen köszöni, nem kér a háromhengeres motorokból. Fölötte helyezkedik el az alaposan átdolgozott, alumínium blokkos 1,4-es turbó, amely már egyetlen változatában sem kap kompresszoros feltöltést, viszont bizonyos fordulatszám-tartományban le tudja kapcsolni két hengerét, így a mérési cikluson beéri mindössze 4,8 liter benzinnel száz kilométerenként. Ez a modell eleinte csak 140 lóerővel lesz kapható, de később egy 180 lóerős 1,8-asra is számíthatunk, amely kitölti a 225 lóerős GTI alatti űrt. A Golf-kínálat csúcsragadozója egy év múlva a szintén kétliteres, legalább 280 lóerős R sportváltozat lesz, a bivalyerős Audi-öthengeres beépítéséről hely-, vagy a rosszmájúak szerint presztízshiány miatt lemondtak.

Forrás: Volkswagen
Már a Golfban is megjelentek a vezetéstámogató asszisztens rendszerek

A dízelek kínálatát a megszokott 1,6 literes, 105 lóerős nyitja, ez alapmodellként 3,8 litert fogyaszt száz kilométerenként, ami a már említett BlueMotion csomaggal még lejjebb szorítható. Nem hiányozhat a 140 helyett immár 150 lóerős, kétliteres TDI sem, ebből fejlesztetik ki a GTD combos, 180 lóerős teljesítményre és 400 Nm nyomatékra képes csúcsváltozatát is. Közben lassan érik a gondolata egy biturbó-dízel R sportváltozatnak, ennél akár 230 lóerőt is ki lehetne préselni a változatlanul kétliteres blokkból. Ehhez már elengedhetetlennek tűnik a Haldex-kuplungos összkerékhajtás, ami a volumenmodellek piaci bevezetése után nem sokkal meg is jelenik a kínálatban.

Forrás: Volkswagen
Elödjével összehasonlítva a méretek

Egy sok évvel ezelőtt Golf-sajátosságot, a kétféle hátsó futómű kialakítást most felélesztették, természetesen takarékossági okokból. A gyengébb változatok egyszerűbb, csatolt lengőkaros felfüggesztést kapnak, míg a 140 lóerőnél erősebbek fejlettebb többlengőkaros rendszert, részben a jobb útfekvés miatt, részben pedig azért, mert a kettő közül ezt lehet összkerékhajtással kombinálni. Erőátvitel terén ugyanakkor nem lesz változás, továbbra is hatsebességes kézi vagy duplakuplungos, robotizált váltó (DSG) közül lehet választani.

Forrás: Volkswagen
A méretek nőttek, a tömeg csökkent, a stílus sportosabb lett

Komoly előrelépést ígérnek ugyanakkor a vezetéssegítő rendszerek, a hetedik generáció felismeri a táblákat, figyeli a holtteret, sávban tartja magát, városi koccanásveszélynél lefékez, és magától beparkol a kiválasztott helyre úgy, hogy kijelzőjén mutatja az autó körüli környezet kamerás képét. Megjelent benne a fáradtságfigyelő és a nagyobb Volkswagenekből ismert radaros, távolságtartó tempomat is, amely kis követési távolságnál külön figyelmeztet a ráfutásveszélyre. Egy olcsóbb és egy drágább, aktív kanyarfénnyel kombinált távolsági fény asszisztens is rendelhető, az igazi világújdonság azonban a Multi Collision Brake, amely a fék aktív szabályozásával akadályozza meg, hogy az első ütközés után további becsapódás történjen. Ilyen esetek előtt amúgy működésbe lép a nagyobb kategóriákból átvett PreCrash rendszer, amely karambol előtt megfeszíti az öveket, és szükség esetén bezárja az oldalablakot vagy a tolótetőt.

Forrás: Volkswagen
Revolúció helyett evolúció: évtizedek óta ezt az elvet követik a Golf tervezői. Együtt a hét generáció, összesen 29 millió kelt el belőlük 38 év alatt

De ne is időzzünk tovább a megsemmisülésnél egy olyan autóban, amelynek fenekén még ott van a tojáshéj! A belseje formavilágával és anyagminőségével is egyre közelebb kerül az Audikéhoz, és már az alapváltozatok középkonzolján is 5 colos, színes kijelző van. A fejlettebb szórakoztató elektronikával ellátott változatokban megjelenik az 5,8 és a 8 colos képernyő, ezek az ujjunkat közelítve, de még az érintés előtt kinagyítják a kiválasztandó funkció ikonját. Szolgáltatásokban nem lesz hiány, a megjeleníthető okostelefon-applikációk mellett beszédvezérlés, (akár 3D-s) navigáció, SD-kártyaolvasó és akár fedélzeti wi-fi is elérhető.

Rossz hír a havas téli utakon kilincselve közlekedőknek, hogy mechanikus helyett elektromos kézifék lesz a legújabb Golfban, a középen így felszabaduló helyen viszont tágasabb tárolórekeszeket tudtak kialakítani. Tovább növeli a praktikumot, hogy a felárért masszásfunkcióval ellátott, 12 irányban állítható és ortopédiai szempontok alapján tervezett ülések közül az utasoldali hosszabb tárgyak szállításához teljesen előredönthető. De, mint ahogyan valószínűleg Angela Merkel is kérdezné, mi újság a vezetői pozícióval? Nos, ezentúl valamivel hátrébb ül a vezető és laposabb szögben áll az akár változó áttételezéssel is kérhető kormány - hogy ne maradjon üres ígéret a sportosabb formaterv.