Nyitott suhanás három lakás árából - Mercedes-Benz SL 350-teszt

mercedes sl 350
Vágólapra másolva!
A Mercedes-Benz SL 350 messze a legolcsóbb az SL-ek közül, de így is közel 30 milliót kérnek érte - extrák nélkül. Ez rengeteg pénz, de az is igaz, hogy nagyon kevés autó kombinálja úgy a luxusautók kényeztetését a sportautók dinamizmusával, mint a stuttgarti gyártó nagyobbik roadstere.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A hűtőmaszk sokkal meredekebb, mint korábban, a fényszóró kicsit B-osztályos
(Kattintson a képre, galéria nyílik!)

"Ezért mennyit kell lopni?" - kaptam meg a kérdést egy piros lámpánál a szomszédos Suzuki sofőrjétől az első napon, amelyet az SL-lel töltöttem. Az érdemi válasz alól diplomatikusan kitértem azzal, hogy "nem az enyém", de ezzel sem csökkent a tekintetéből áradó tiszta gyűlölet. Ezekkel a drága autókkal ez a probléma Magyarországon, az emberek egyszerűen nem tudják elhinni, hogy valaki tisztességesen megkeresett pénzből tud egy ilyet venni, persze 28,6 milliót (extrák nélkül) tényleg lehetetlen egy átlagos magyar fizetésből félrerakni, pláne, hogy a tesztautó ára az extrákkal igazából bő 35 millióra jött ki. És ez még messze a legolcsóbb, szinte akciós árú alapmodell, főleg, ha az SL 500 35,7 milliós, az SL 63 AMG 47,9 milliós, és főleg az SL 65 AMG 71,6 millió forintos árához hasonlítjuk.

Az SL-ben ülve eszembe jutott Jeremy Clarkson egyik vezércikke, amelyben pont erről a problémáról elmélkedik. Tapasztalata szerint Amerikában, aki meglát egy drága autót, azt gondolja, hogy "mennyire szuper, egyszer én is veszek magamnak egyet", míg a britek (és a magyarok is) inkább azon gondolkodnak, hogyan lehetne valahogy ártani a pökhendi mercedesesnek, kirángatni az autójából, vagy legalább észrevétlenül átjuttatni egy kis nyáladagot a bőrülésére. Egy idő után már én is csak csukott tetővel mertem Budapesten közlekedni az SL-lel, egyszerűen már nem bírtam elviselni az irigységgel kombinált vegytiszta utálatot, amelyet a legtöbben felém sugároztak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A hátsó lámpák az előző 5-ös BMW-re, az oldalsó légbeömlők a legelső SL-re emlékeztetnek

Ebben a fogadtatásban a dizájnnak nagy szerepe volt, az SL ugyan nem nevezhető klasszikus autószépségnek, de az látszik rajta, hogy nagyon új, lapos, széles, és egy nagyon nagy csillag pöffeszkedik a hűtőrácsán, tehát mindenki érzi, hogy valószínűleg jó drága is. Az arányok a régiek, a motorháztető szinte a fél autót kiteszi, a vezető már a középvonal mögött ül. Megőriztek valamicskét a hagyományokból is, az első SL-re utal a szinte függőleges hűtőmaszk és a krómozott bordákkal díszített légbeömlők a motorháztetőn és az első sárvédőkben.

Öt centivel hosszabb és szélesebb, mint a korábbi generáció, 4,6 méteres hosszához közel 1,9 méteres (tükrök nélkül) szélesség tartozik: a szűk parkolóházakat érdemes kerülni vele, mivel az ajtaja sem kicsi, a fordulóköre pedig több mint 11 méter. Egy ekkora autónál tiszta pazarlás, hogy csak két ülése van, de ez egyáltalán nem idegen az SL szellemétől, mert az egész autó a felesleges luxusról és a fényűzésről szól. Hatvan év alatt ez csak a hatodik SL generáció, igaz, az első, sirályszárnyas nemzedék még egy kemény sportautó volt a maga idejében, csak aztán szép lassan elment egy kényelmes luxuskupé/roadster irányba a sorozat, amit a vevők is értékeltek.

A több és több kényelmi extra miatt viszont a Sportlich Leicht (sportos, könnyű) szlogennek egyre kevésbé felelt meg a modell, így az új generációnál radikális fogyókúrára szánta rá magát a Mercedes. A kézzel összerakott SLS AMG gyártásánál szerzett tapasztalatokat felhasználva az SL karosszériáját 89 százalékban alumíniumból készítették el, így ez lett a csillagos márka első nagy sorozatban készülő könnyűfém autója, az elődhöz képest 140 kilogrammot faragtak le a tömegéből.

Most már csak 1,6 tonnát nyom a legkisebb, V6-os motorral, ami közel negyed tonnával kevesebb a BMW 640i kabrió tömegénél. A kisebb tömeg mellett 20 százalékkal javult a karosszériamerevség is, ami érezhető. Még rossz úton sem remeg a kezünkben a kormány, és a belső tükörben is zavartalan ilyenkor a kilátás, mert nem kezd úgy rázkódni, mint az 5-6 milliós kupé-kabriókban.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pazar az utastér. A V6-os motorhoz még feláras a bőrkárpitozás, sőt a kis óráért is elkérnek 80 ezret

Valójában több mint 180 kilogrammot sikerült lefaragni az SL tömegből (ehhez a karosszéria 110, a magnézium tető 16, az alumínium futómű 11, az ülések szintén 11 kilogrammal járultak hozzá sok egyéb alkatrész mellett), de a gazdagabb alapfelszereltség miatt végül "csak" 140 kilóval lett könnyebb a 350-es. Az új generációban már szériafelszereltség a gyalogosokat óvó aktív motorháztető, a start-stop rendszer, a fáradtságra figyelmeztető asszisztens, az adaptív lengéscsillapítás, a balesetre felkészülő PreSafe rendszer, a vizet a lapát apró lyukain keresztül spriccelő Magic Vision Control ablaktörlő (világújdonság) és az elektronikus differenciálzár is.

Kevés autóba jobb érzés beülni, mint az SL-be, még akkor is, ha egyesek esetleg kényelmetlennek fogják találni a műveletet, mivel az ülés kimondottan alacsonyan van. De ha egyszer beszálltunk, akkor már olyan kényelmesen érezzük magunkat, mint az anyaméhben, köszönhetően a puha párnázású, de mégis korrekt oldaltartású üléseknek, amelyek alapáron elektromosan állíthatók. Ezt Merci-módra, az ajtóra tett, ülés alakú gombokkal lehet megtenni, de a gerinctámaszt és az ülésfűtés intenzitásának elosztását már a COMAND menürendszerben kell beállítani.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kevés kényelmesebb ülés létezik, pedig ezek az alapülések. A nyaklégbefúvó feláras, de hasznos

Annyira meg lehet nyújtani az ülőlapot, hogy szinte már ággyá alakul az ülés, felárért masszírozó funkció, kanyarban az ellentétes oldalon felfúvódó légkamrákkal (660 ezer Ft) és ülésszellőztetés (448 ezer Ft) is kérhető. Feláras a Mercedes találmánya, a légsál (Airscarf, 219 ezer Ft) is, amely a fejtámla alatti légbeömlőkből meleg levegőt lehel a nyakra, télen is komfortossá téve a nyitott tetős autózást. Tényleg remek találmány, csak a ventilátorok zúgása zavaró, mivel pont a fülnél teszik, de az erősség három fokozatban állítható. A bőrkárpit napsugarakat visszaverő réteget kapott, így tűző napon sem fogja megégetni a miniszoknyás lányok combját.

Még Mercedes-mércével is kimagasló az utastér színvonala, a bőrök varrása, a fabetétek kinézete, a kapcsolók finom kattanása, az összeszerelés és a minőségérzet is méltó a vaskos árcédulához. Kicsit beárnyékolta a kedvező összképet, hogy az egyik ajtócsukás után kiesett a tükörlap a bal oldali visszapillantótól, csak a kábelek tartották, talán egyszer már kapott egy ütést. Érdekes, hogy a mélynyomókat az utasok lába alá, az aluváz üregeibe tették, tehát belülről láthatatlanok. Így jobban szólnak a basszusok, és az ajtózsebek is hosszabbak lehettek, már egy hosszú esernyőt is simán elrejtenek. Mivel csak két ülést kellett elhelyezni, pazar a helykínálat, az utas szinte olyan messze van a vezetőtől, mint egy H1-es Hummerben, a lábtér is hatalmas, az átlagos roadsterek intim közegét el lehet felejteni, itt kérem pöffeszkedni kell. A hátsó ülések helyén zárható tárolórekeszt alakítottak ki, az első ülések gombnyomásra előrebillennek (jó lassan) a ki- és bepakoláshoz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az AMG futómű még sport állásban is kényelmes, csak a sűrűn ismétlődő hullámok hozzák zavarba

Elektronikus (by wire) előválasztó kart kapott az SL hétfokozatú hagyományos automatája, a bőrborításába még a típusnevet is belenyomták, ami egyeseknek talán már túlzás lehet, de ez sem rontja le a beltér fényűző atmoszféráját. Hiba, hogy a könyöklőt használva véletlenül le tudjuk nyomni az alkarunkkal a pöttöm kart, ettől azonnal üresbe kapcsol a selymesen finoman váltó 7G-Tronic.

Ahogy az SLK-nál, a tetőt a könyöklő alá tett alumínium karral lehet nyitni, ha bent ülünk, egyébként távolról, kulccsal is nyitható, ha sokáig nyomjuk a gombot. Így már az ablakból kiengedhetjük a felforrósodott levegőt, vagy felvághatunk a szomszédok előtt. A művelet kevesebb, mint 20 másodpercig tart, de csak álló helyzetben, az E-osztály kabrió ebből a szempontból felhasználóbarátabb, mert ott 40 km/h-ig lehet nyitni-csukni, abban akár úgy is befejezhető a művelet, ha időközben zöldre vált a lámpa, és el kell indulni. Nyitott tetővel meglepően nagy, 504 literes a csomagtartó, csukottal veszít ebből 140-et. Ha felhúzzuk az oldalablakokat, és az elektromos szélfogót (200 ezer Ft), akkor lényegében csak a fejünk búbjával érezzük majd a menetszelet nyitott tetőnél, a frizura még mindig tart, mint a reklámban.

Fotó: Pályi Zsófia  [origo]
Kevesebb mint 20 másodperc alatt nyílik ki és csukódik be a kétrészes keménytető

Bár a tesztautóban csak a legkisebb motor, a 3,5 literes V6-os dolgozott, egyszer sem éreztem azt, hogy több teljesítmény kéne. Ez az egyetlen turbó nélküli blokk a választékban, de így is 306 lóerős, a nyomatéka 370 Nm 3500-nál. A korábbi, 90 fokos hengerszögű motorhoz képest a hengerszög 30 fokkal, a teljesítmény 10 lóerővel csökkent, a nyomaték viszont 10 Nm-rel nőtt, ami a jobb vezethetőséget szolgálja. Mivel szívómotor, remek a gázreakciója, és egyenletesen adja le a teljesítményét, minél jobban pörgetjük, annál erősebb, ezzel kiszámíthatóbb, mint az alul erős, de felül elfogyó turbósok. Arról nem is beszélve, hogy ilyen vérpezsdítő motorhangot Mercedesben utoljára az E 63 AMG-ben hallottam, de az egy majd kétszer ekkora V8-as volt. Persze a motorhang is jól el van szigetelve, csak akkor halljuk, ha hallani akarjuk. A százas sprinthez hat másodperc sem kell az SL 350-nek, négyesben még ennél is hamarabb gyorsul fel 80-ról 120 km/h-ra, tehát az előzés soha sem gond.

A Mercedes szerint a közvetlen befecskendezésű V6-os fogyasztását 30 százalékkal sikerült mérsékelni a kisebb tömeg, légellenállás, a start-stop rendszer és a regeneratív fék jóvoltából, a szabványos ciklusra 6,9 literes átlagot adnak meg. Meglepődtem, de az SL egy kényelmes országúti etap után tényleg hozta ezt az értéket, persze a motor teljesítményét kihasználva, és városban közlekedve nem nehéz 13-14 literre is feltornászni az átlagot, minden csak a vezetési stílustól függ.

Jókat lehet vele autózni egy szerpentinen, mivel gyorsan reagál a kormánymozdulatokra, és még a hajtűkben sem kell átfogni a volánt a változó áttételezés miatt. Sportos lengéscsillapítás-beállítással a karosszériadőlést nem ismeri, ebben szerepe van a roppant széles, több mint 1,6 méteres nyomtávoknak is. Egyébként két beállítás létezik, komfort és sport, de ezek csak preferenciák, valójában mindkettőben folyamatosan az útburkolathoz, a sebességhez, és a vezetési stílushoz állítja be az SL a csillapítás feszességét, így nagy különbséget nem érezni a kettő között.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A karosszériadőlést hírből sem ismeri, ennél a kanyarnál pedig elég nagy volt a tempó

A viszonylag könnyű (a V8-as 100 kilogrammal nehezebb), hátra beépített motor és a széles gumik miatt semlegesen fordul, amíg nem provokáljuk gázadással. Azonban túl kevés a visszajelzés a kissé túlszervózott kormányon, hogy igazi sportautó váljon belőle, és a könnyítés ellenére is nehéz autó, amit mindig éreztet. Remek, hogy az ESP bekapcsolva is enged egy kis farolást, de a gyakorlottabb sofőrök akár teljesen ki is kapcsolhatják. A tesztautó AMG csomagot is kapott, amelynek része az egy centivel ültetett és keményített sportfutómű, de a hangolás így is inkább kényelmes volt, mint rázós, csak az egymást szorosan követő csatornafedelek és egyéb úthibák hozták néha zavarba. Ez szinte hihetetlen a kerékméreteket (elöl 225/35/19, hátul 285/30/19) ismerve, ekkora kerékkel úgy szoktak általában rázni Budapesten a sportos autók, mint a Hajdu mosógépek centrifugálás közben.

Hiába erős, lapos és hátsó kerekes, az SL mégsem csábít úgy igazán a száguldásra. Ezt az autót nem illik kínozni, inkább élvezni kell, ahogyan kiragad minket a normál közlekedés idegesítő forgatagából, benne ülve egyszerűen nem tudja magát felidegesíteni az ember még a reggeli csúcsforgalomban sem. Ez pedig sokaknak többet ér, mint egy telivér sportautó kiautózhatatlan menetdinamikai képességei.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 3498 cm3. Furat/löket: 92,9/86 mm. Hengerek/szelepek száma: 6/24. Teljesítmény: 225 kW (306 LE)/6500. Nyomaték: 370 Nm/3500. Sebességváltó: hétfokozatú hidrodinamikus automata. Fékrendszer elöl/hátul: 342 mm átm.perforált, hűtött tárcsa/320 m átm. perforált, hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4612/1877/1314 mm. Tengelytáv: 2585 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1608/1635 mm. Tömeg: 1610 kg. Terhelhetőség: 380 kg. Csomagtartó térfogata: 364-504 l. Üzemanyagtartály térfogata: 65 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 5,9 mp. Végsebesség: 250 km/h. Átlagfogyasztás: 6,9 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 159 g/km. Tesztfogyasztás: 12,3 liter/100 km.