A szigetvita miatt nem fogy a japán autó Kínában

Vágólapra másolva!
A japán autógyártók átlagosan közel felére csökkentik termelésüket Kínában a kereslet megfogyatkozása, illetve a két ország között zajló szigetvita miatt. Mindeközben az európai márkák eladásai szárnyalnak az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

A Nikkei című japán lap hétfői számában arról írt, hogy elsősorban a Toyota, a Nissan és a Honda tervez kevesebb autót előállítani: a Nissan mindkét gyárában megszünteti az éjszakai műszakot, a Toyota és a Honda pedig rövidített munkaidőt vezet be.

A japán autógyártók azt követően kényszerültek visszafogni termelésüket, hogy az augusztus vége óta húzódó szigetvita miatt Kínában egyre erősödik a Japán-ellenesség. Ez többek közt a japán áruk bojkottjában mutatkozik meg, amivel számos kínai a hazafiasságát kívánja kifejezni.

Egy korábbi Reuters-beszámoló szerint a Mazda 35, a Toyota 40, a Mitsubishi Motors 62,9 százalékkal kevesebb autót adott el szeptemberben Kínában, mint egy évvel korábban. A japán autók iránti kereslet csökkenéséből számos más külföldi gyártó profitált az elmúlt hónapban. Az Audi 20, a BMW 55, a Mercedes-Benz pedig 10 százalékkal növelte eladásait.

Forrás: AFP/ANtony Dickinson