A normálisnál tízszer szennyezettebb egy dohányos autó levegője

dohányzás autóban
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott finomrészecske-szennyeződés határértékének háromszorosa mérhető egy olyan autó levegőjében, amelyben dohányoznak.
Vágólapra másolva!

Ez a szint már a kocsiban utazó valamennyi gyermek egészségét károsíthatja - írták a Sean Semple, az aberdeeni egyetem kutatója vezetésével készült tanulmány szerzői. Brit kutatók 17 személy - köztük 14 dohányos - autójának levegőminőségét vizsgálták a hátsó ülésre szerelt elektronikus szerkezettel. A felmérés a British Medical Journalhoz tartozó Tobacco Control című folyóiratban tették közzé.

A 83 monitorozott, átlagosan 27 perces utazás során a dohányzó autókban a levegő finomrészecske-tartalma átlagosan 85 mikrogramm/köbméter volt, azaz körülbelül tízszer annyi, mint a nemdohányzó autókban (átlagosan 7,4 mikrogramm/m3). A WHO 24 órás időtartamra 25 mikrogramm/m3-ben állapította meg a finomrészecske-koncertráció átlagos határértékét a belső terek levegőjére vonatkozóan.

Az elszívott cigaretták mennyiségével közvetlen összefüggésben a legmagasabb finomrészecske-arány átlagosan 385 mikrogramm/m3 volt, de három utazás során mértek 880 mikrogramm/m3-es rekordértéket is. Három nemdohányzó utazásnál is kicsit meghaladta a finomrészecske-arány a WHO által meghatározott határértéket.

A levegő finomrészecske-koncentrációjának emelkedése különböző szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket, valamint tüdőrákot okozhat. A passzív dohányzás gyermekeknél különböző egészségi problémákat idézhet elő, ezek közé tartozik a hirtelen halál, az asztma, más légzőszervi megbetegedések és fülpanaszok - közölte Sean Semple. A gyermekeknél magasabb a kockázat, mert gyorsabban lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük, és nem tudnak eltávolodni a (dohányzás) forrásától, akár otthon, akár kocsiban vannak - tette hozzá.

A tanulmány szerzői támogatásukról biztosítják a húszezer orvost tömörítő, és a brit kormány tanácsadójaként is működő Királyi Orvosi Kollégium által javasolt dohányzási tilalmat a gépkocsikban. Több országban, így Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Cipruson és a Dél-Afrikai Köztársaságban már törvény tiltja a dohányzást a gépkocsiban, amelyben gyermek is utazik.