Milliós büntetés a téli gumi hiánya miatt

Téligumi
Vágólapra másolva!
Novembertől több környező országban is kötelező a téli gumi és a hólánc. Ausztriában akár 5 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak, ha az autó nincs felkészítve a télies útviszonyokra, ráadásul a biztosító sem fizeti ki a gumi hiánya miatt bekövetkező károkat.
Vágólapra másolva!

November elsejétől csak téli gumival érdemes külföldre utazni az útviszonyoktól függetlenül, ugyanis egy hirtelen havazás miatt már jelentős büntetésre számíthat az az autós, akinek nincs felkészítve az autója a havas, jeges útviszonyokra. Ausztriában november 1. és ápr. 15. között - télies útviszonyoknál - kötelező a speciális abroncs a személygépkocsik és a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautók esetében. Nem árt tudni, hogy a felszerelt téli gumi profilmélysége legalább 4 milliméter kell, hogy legyen minden keréken, viszont hóláncot csak abban az esetben lehet használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét. Nem érdemes ezzel bliccelni, mert a téli gumi hiánya miatt a legjobb esetben is 35 eurót kell fizetni, de a büntetés mértéke 5 ezer euró (1,4 millió forint) is lehet, ráadásul a biztosító sem fizeti ki a gumi hiánya miatt bekövetkező károkat.

Az Autóklub honlapján található táblázat szerint nem csak az osztrákoknál írják elő kötelező jelleggel a téli gumi használatát: a régióban Csehországban, Romániában, Olaszország egyes részein, Szerbiában és Szlovéniában is előírás a speciális abroncs használata télies útviszonyok mellett.

Ország

Téli gumi és hólánc használatának szabályai

Megengedett vagy javasolt legnagyobb sebesség hólánccal

Megjegyzés

Ausztria

Nov. 1. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, ha havasak, hókásásak, jegesek az utak, illetve helyette nyári gumira szerelt hólánc használata is megengedett (ha van elég hó az utakon!).
Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.

Javasolt legnagyobb sebesség 50 km/h

Bulgária

Nem kötelező, csak javasolt télen a téli gumi használata. Hólánc használata megengedett. Tábla kötelezhet a használatára. Nov. 1. és márc. 1. között kötelező az autósoknak a csomagtartóban magukkal vinni a hóláncot, hogy szükség esetén használni tudják.

Legnagyobb sebesség 50 km/h

Csehország

Nov. 1. és márc. 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá ha 4 °C alatti a hőmérséklet, kötelező a téli felszerelés használata. Speciális, egy autót és egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég.

Franciaország

Téli gumi használata javasolt havas vagy jeges utakon. Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.

Legnagyobb sebesség 50 km/h

Min. 3,5 mm-es profilmélység

Horvátország

Nov. eleje és ápr. vége között számítani kell a téli gumi szükségességére (M+S felirat), legalább 2 (meghajtott) kerékre kell szerelni. Kötelező a csomagtartóban a hólánc (2 meghajtott kerékre) és a hólapát. Lika és Gorski Kotar térségében kötelező a hólánc használata.

Min. 4 mm-es profilmélység

Lengyelország

Téli gumi használata javasolt télen, de nem kötelező. Csak akkor használható hólánc, ha elegendő hó borítja az utakat.

Olaszország

Tábla kötelezhet a hólánc használatára.
Az Aosta-völgyben okt. 15. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, vagy nyári gumi esetén a csomagtartóban kell, hogy legyen a hólánc.

Max. megengedett sebesség 50 km/h

Románia

2011. nov. 1-jétől szabályváltozás: jeges, havas úton kötelező a téli gumi használata mind a négy keréken.

Svájc

Nem kötelező a téli gumi használata, de ha a hiánya miatt elakad az autós, büntetésre számíthat.
Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.

Szöges gumi használata akkor lehetséges, ha az autós otthon is használhatja.

Szerbia

Nov. 1. és ápr. 1. között kötelező a téli gumi (M+S felirat) használata, ha havasak, csúszósak az utak, továbbá a csomagtartóban kell lennie a hóláncnak, amelyet szükség esetén a meghajtott kerekekre kell felszerelni.

Min. 4 mm-es profilmélység

Szlovákia

Téli gumi szükséges, ha összefüggő hóréteg/jégréteg fedi az utakat. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat.

Min 3 mm-es profilmélység

Szlovénia

Nov. 15. és márc. 15. között kötelező a téli felszerelés, és ekkor hólánc is használható, ha nincs téli gumi felszerelve.

Max. 50 km/h megengedett

Min. 3 mm-es profilmélység

Ukrajna

Téli időjárási körülmények esetén téli gumi szükséges, a hóláncra vonatkozóan nincs információ.


Forrás: Autóklub