Bővült, de még nem állt talpra a magyar autópiac

Vágólapra másolva!
Októberben 4047 darab személygépjárművet adtak el Magyarországon, ez 15,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Októberig 43 369 darab személyautó talált gazdára, 16,2 százalékkal több, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Októberben annak ellenére bővült a magyar személyautó-piac 15,3 százalékkal, hogy a hónapban a szokásosnál kevesebb munkanap állt rendelkezésre. Az első tíz hónap összesített adatai szintén jelentős növekedést mutatnak 2011-hez képest, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) optimista: előrejelzése szerint az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, és 10 százalék feletti növekedést hoz 2012-ben.

MGE közleményében rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a volumen még mindig messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne. Az újautó-értékesítések mintegy hetven százalékát céges vásárlások adják, a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem kerültek elő. A vidéki márkakereskedők helyzete változatlanul nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el.

"Szükségesnek és elengedhetetlennek látjuk, hogy kedvező, biztonságos finanszírozási termékek kerüljenek a piacra annak érdekében, hogy az értékesítés stabil és jelentősebb növekedésnek indulhasson" - írta közleményben az MGE.