Három magyar autósból csak egy ül mindennap kocsiba

Vágólapra másolva!
A Generali felmérése szerint csak az autósok harminc százaléka használja mindennap járművét. Minden harmadik autósnak volt már közúti balesete, a legmagasabb javításra kifizetett összeg átlaga eléri a 200 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

A Generali október végén elkészült, 1200 fős reprezentatív kutatásából kiderült, hogy átlagosan 197 ezer forintot kellett kifizetniük a magyar autósoknak legnagyobb közúti balesetük után. A megkérdezettek közel 30 százalékának volt már közúti balesetben része. A férfiak 66 százaléka mondta azt, hogy sosem volt még balesete, míg a nők esetében ugyanez a szám 78 százalék volt. A felsőfokú végzettségűek (58 %) és a budapestiek (52 %) voltak ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben, közülük majdnem minden második megkérdezettnek volt már közúti balesete.

A legnagyobb költség, amelyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek, szintén jelentős szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva. Míg például a felsőfokú végzettségűek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezőknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt. A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a falvakban élőknél mindössze 116 ezer forint volt.

A kutatás az autósok szokásait is vizsgálta: háromból csupán egy autós használja mindennap a járművét, nagybevásárlásra viszont minden hétvégén a megkérdezettek 40 százaléka autójával indul. Napi munkába járásra a megkérdezettek 50 százaléka használja a gépjárművét, belföldi utazásra 20 százalékuk megy autóval minden hónapban egyszer, míg a gyerekek iskolába fuvarozására az autósok 22 százaléka használja a gépjárművét napi szinten. Külföldi utazásra a megkérdezettek fele sosem, míg további 41 százalék legfeljebb évente egyszer indul autóval.