Elárasztják az országot a külföldi használt autók

Vágólapra másolva!
A magyarországi használtautó-piac csak mérsékelten esett vissza az év első kilenc hónapjában. Ezzel párhuzamosan korábban nem látott ütemben nőtt a külföldről behozott használt gépkocsik száma.
Vágólapra másolva!

Az év egészét tekintve is kisebb mérséklődés várható az átírások számában, ám a külföldről behozott autók miatt összességében nőhet az összforgalom - jelezte Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. Az idén az első kilenc hónapban a használtautó-átírások száma 6,6 százalékkal csökkent, januártól szeptemberig 296 778 üzletkötés történt.

A korábbi évekhez képest az idén jelentősen megnőtt az import használt személyautók forgalomba helyezésének száma: az első kilenc hónap alatt 39 004 jármű érkezett be külföldről, 84 százalékkal több, mint egy éve, és majdnem a háromszorosa a 2010. évi adatnak. Miközben két évvel ezelőtt az átírásoknak mindössze 4, tavaly 6 százalékát tették ki az importált használt autók, addig az idén már a 13 százalékot is eléri ez a szám.

Horváth Zoltán szerint egyértelmű, hogy a hazai használtautó-kereskedelemből kieső autókat külföldről pótolták a vásárlók. Az öregedő hazai autóállomány miatt ugyanis itthon csökkent a fiatal, minőségi használt autók kínálata, és mivel január elsején kedvezőbb lett a regisztrációs adó, várható volt, hogy fellendül a használt kocsik behozatala.

A használtautó-piacon egyébként nőtt az érdeklődés a tízéves és annál idősebb járművek iránt is, ennek következtében tovább öregedett a hazai autóállomány. Horváth Zoltán szerint a vevők egyre szívesebben vásárolnak kereskedőtől használt járművet, erre utal, hogy a használtautó-kereskedők az összpiacinál jobb eredményt értek el, náluk csak 4,5 százalékos volt a visszaesés az idén. Szeptember végéig 92 473 használt autót vásároltak cégeknél, ez a 2010-es adatokat már 1,9 százalékkal felülmúlja.

A legtöbb átírás változatlanul az alsó-közép és a kisautó kategóriában (89 555, illetve 83 571 darab) történt. Mérhető növekedés egyedül a szabadidő-autóknál volt, 6 százalékkal több SUV került új kézbe. A külföldről behozott autók esetében inkább a magasabb kategóriájú kocsikat keresik a vásárlók.