Csak spórolni nehéz a modern turbómotorokkal

opel 1.6 turbó szentgotthárd
Vágólapra másolva!
Kis lökettérfogatú, benzines turbómotorokkal próbálják csökkenteni modelljeik átlagfogyasztását az autógyártók. Igaz, hogy ezek a motorok - megfelelő karbantartás és odafigyelés esetén - nem jelentenek különösebb kockázatot, az ígért fogyasztási értékeket azonban jobbára csak laboratóriumi körülmények között teljesítik. A spórolást nehezíti, hogy Magyarországon az átírás is teljesítményalapon történik.
Vágólapra másolva!

Ma már nemcsak a dízel-, hanem a benzinmotorok is elképzelhetetlenek turbó nélkül. A downsizing-korszakban gyakorlatilag nincs olyan tömeggyártó, amelynek ne lenne kis lökettérfogatú, feltöltővel lélegeztetett motorja, ezeket a spórolásra kihegyezve próbálják népszerűsíteni. A fejlesztéseket a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ezzel együtt a motorok hatásfokának javítása motiválta. A turbófeltöltő alkalmazásának köszönhetően nemcsk a motor lökettérfogata, hanem a mérete és a tömege is csökken, az pedig már csak hab a tortán, hogy az égéstérbe préselt levegővel a szívó változatnál nagyobb teljesítmény is előcsalogatható.

Hajszárító a motorban - a turbóról néhány szóban

A turbó működési elve egyszerű: az égés hatásfokának javításával növeli a teljesítményt. A mechanikus szerkezetet, amit egyfajta ventillátornak kell elképzelni a motor kipufogógáza hajtja meg, így ahelyett, hogy kárba veszne, plusz lóerőkhöz juttatja a motort, és izgalmas vezetési élményhez a sofőrt. A meghajtott turbinalapát megforgat egy vele egy tengelyen mozgó másik turbinát, az pedig beszívja a külső levegőt, amely hűtve és sűrítve az égéstérbe kerül, ezzel érezhetően fokozva a teljesítményt. Hátránya a turbólyuk, amely a turbónyomás felépülése előtt jelentkezik, ezt változó geometriájú feltöltő vagy egy kicsi és egy nagy turbó beépítésével lehet tompítani.




Nem kell rettegni a turbótól

A turbófeltöltés mára kiforrott technológiává vált, a szervizesek általános tapasztalatai szerint a turbós blokkok nem jelentenek nagyobb kockázatot a szívóknál. "Mindent tönkre lehet tenni, de nem törvényszerű, hogy normál használat mellett rövid időn belül elromoljon" - mondja a turbóról Nagy Domonkos, a DTK turbószerviz vezetője. "Ez is csak egy olyan autóalkatrész, mint a többi. Semmivel sem nagyobb az esélye a meghibásodásnak, mint bármelyik másik, folyamatosan mozgó vagy hőterhelés alatt álló részegységnél, és a javítása sem költségesebb."

Forrás: Opel
Forrás: Opel

A turbó meghibásodására is ugyanakkora az esély, mint bármelyik másik alkatrész esetében

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek az erőforrásoknak az élettartama hasonló, mint a régi szívómotoroké, persze a turbó és például a nagynyomású befecskendezés növeli a hibalehetőségek számát. Összességében azonban nem jelent nagyobb kockázatot ezeknek a modelleknek a megvétele a használtpiacon" - vélekedik Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója is.

Törődést igényel

"Ezzel együtt tény, hogy ezek a kocsik valamivel érzékenyebbek az átlagnál, de amelyik megkapja a kellő gondozást, azzal nem lehet probléma hosszú távon sem. Fontos, hogy megfelelő időközönként jó minőségű olajat töltsünk a motorba, és hogy dinamikus autózás után adjunk időt a turbó lehűlésére." Minimum fél percig érdemes járatni a motort leállítás előtt, és persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy hidegen nem szabad pörgetni őket. "Helytelen használattal néhány ezer kilométer alatt tönkre lehet tenni egy ilyen motort" - figyelmeztet Szabó Csaba, a Fiat Magyarország műszaki szakértője.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kicsit kényesebbek az átlagnál, de csak oda kell figyelni rájuk

Turbóval nem könnyű spórolni

Minden jó tulajdonságuk ellenére becsapósak a kis turbómotorok, mert nem könnyű hozni velük a katalógusban ígért fogyasztási értékeket. Tény, hogy ezek a motorok részterhelésnél (leginkább fékpadon és laboratóriumi körülmények között) tényleg keveset fogyasztanak, de a való életben általában pont annyit, ha nem többet, mint egy ugyanolyan erős, de nagyobb szívómotor. A kis turbómotor főleg azoknak éri meg, akik egyáltalán nem szoktak lendületesen autózni, aki oda-odalép, az nem igazán nyer vele.

Kozmetikázott módszerekkel mérik a fogyasztást

A katalógusokban megjelenő, egyre kedvezőbb fogyasztási adatok nemcsak a technikai fejlődésnek köszönhetők, hanem az életszerűtlen, laboratóriumi körülmények között végzett mérési módszereknek is. A jelenlegi szabványok éppen a turbós benzinesek számára a legkedvezőbbek, ezért lehet akár 20-30 százalékos eltérés az ígéret és a valóság között. A méréseket egy lezárt teremben, fékpadon végzik, ahová már hat órával a vizsgálat előtt beállítják az autót, hogy átvehesse a szabványban meghatározott 20 és 30 Celsius fok közötti hőmérsékletet. A fékpadi mérés közben a hűtőlevegőt ventilátor biztosítja, de az autónak így nincs légellenállásból fakadó többletfogyasztása és a kormány sem mozog, ezért a kormányszervo okozta fogyasztás sem rontja le a mérést. A vizsgálat alatt nincs bekapcsolva sem a légkondicionáló, sem a rádió, egyetlen elektromos fogyasztó sem, így erősen kozmetikázott és ebből fakadóan életszerűtlen eredmények kerülnek be a prospektusokba. Erről a témáról itt írtunk bővebben.


Ez a működési elvből logikusan következik: ha padlóig nyomjuk a gázt, a sok levegő mellett még több üzemanyagra van szükség, és oda a kedvező fogyasztás. Turbómotorral spórolni csak odafigyeléssel lehet: a dízelekhez hasonlóan alacsony fordulaton jelentkező, nagy nyomatéknak köszönhetően általában könnyen mozgásba hozható az autó, hamar elérhetjük a folyamatos haladási sebességet. Állandó korai felkapcsolgatásokkal csökkenthető a fogyasztás, de elég néhány hosszabban kipörgetett fokozat, és máris decikkel ugorhat meg a motor étvágya.

Átírásnál sem fizetünk kevesebbet

Magyarországon az átírási szabályok sem segítik a turbókkal való spórolást. Noha a kis lökettérfogatú blokkok éppen a nagyobbak kiváltására születtek meg, az idei évtől érvényes hazai rendelkezések nem köbcenti, hanem teljesítmény alapján határozzák meg a vagyonszerzési illetéket. Így aztán hiába váltható ki 1,2-es vagy akár egyliteres turbóval egy 1,6-os szívómotor, a nagyjából azonos teljesítmény miatt pontosan ugyanannyit kell fizetni utánuk.