Az EU-ban Magyarországon nőtt a legjobban az újautó-piac

Vágólapra másolva!
Tizenhét éves mélypontra csökkent tavaly az új autók regisztrációja az Európai Unióban, Magyarországon viszont bő 17 százalékkal nőtt a forgalomba helyezés, a legnépszerűbb márka az Opel volt.
Vágólapra másolva!

Tavaly 12,05 millió autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 8,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derül ki az európai autógyártók szövetségének (ACEA) szerdán közzétett adataiból. Ennél nagyobb mértékű 1993-ban volt a csökkenés, amikor majdnem 17 százalékkal zsugorodott a piac. Különösen sokat rontott a tavalyi eladási statisztikán, hogy decemberben 16 százalékot meghaladó mértékben esett vissza az értékesítés, ekkora csökkenésre 2008 óta nem volt példa az év utolsó hónapjában.

Magyarországon viszont a teljes piac 13,1%-kal nőtt, (tavaly 63959 gépkocsit helyeztek forgalomba), a személygépkocsi piac pedig 17,6 százalékos emelkedést mutatott (53060 eladott autóval). A piacvezető az Opel volt, melynek magyarországi személyautó eladásai a piacénál lényegesen jobban, közel 35 százalékkal növekedtek, ami 7160 eladott autót jelent. Természetesen sokban hozzájárult az Opel tavalyi eredményeihez a márka eddigi legnagyobb közbeszerzési sikere, de az 1250 rendőr Astra Classic nélkül is ez a márka lett volna az első.

Sajnos negatív tendenciák is megfigyelhetők. A legfontosabb, hogy a céges vásárlás aránya elérte, sőt esetenként meghaladta a 80 százalékot, ami igen egészségtelen arány, mivel a 2008. évi válság előtt a magán vásárlók aránya volt 70 százalék körüli volt. A Magyar Gépjárműimportőrök Szövetsége szerint idén a céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható, elsősorban a magánvásárlók lassú visszatérése mozdíthat csak a piacon, amelyhez a gépjármű finanszírozás élénkülése is szükséges. Az MGE 2013-ra 9,4 százalékos bővülést jósol a magyarországi teljes gépjármű, és a személyautó piacra is.

Forrás: [origo]