Drágultak az üzemanyagok, már hetente kétszer is lehet változás

benzin tankolás
Vágólapra másolva!
Emelte bruttó hét, illetve két forinttal a 95-ös benzin és gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Január végétől az eddigi heti egy alkalom helyett kétszer is változtathat az árakon a társaság.
Vágólapra másolva!

A mostani emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 424-425 forint, a gázolajé pedig 427-428 forint lett. A Mol egy hete két forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolajé akkor nem változott.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között.

Január végétől újdonság, hogy az eddigi heti egyszeri alkalom helyett kétszer is dönthet a Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi árának változásáról. A változtatás a kiskereskedelmi árakat csak közvetve érinti, hiszen a benzinkutaknál érvényes árak változtatásának mértéke és ritmusa az egyes üzemeltető vállalatok saját döntésén is alapul.

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója szerint azért változtatnak a gyakoriságon, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. A Mol eddig hetente egyszer, általában hétfőn határozta meg az üzemanyagok nagykereskedelmi árait, amelyek változtatás esetén a hét szerdájától léptek életbe. Ezentúl viszont szerdán is dönthetnek az árak változtatásáról, így az új árak a nagykereskedelmi partnerek esetében a bejelentést követő második napon - ez esetben szerdán és pénteken - lépnek életbe.

A Magyarországon értékesített üzemanyagok nagykereskedelmi árát egyéb tényezők mellett alapvetően a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint és a dollár árfolyama határozza meg. Szollár Domokos szerint a változtatással e tényezők állandó mozgását is jobban és gyorsabban tudja követni valamennyi szereplő. A változtatás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden héten kétszer változni is fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a társaság pusztán ennek a lehetőségét teremti meg.

Az elmúlt évben mintegy 40 alakalommal volt árváltozás, körülbelül fele-fele arányban csökkentés, illetve emelés. Az igazgató szerint az intézkedés eredményeként a partnerek a korábbinál aktuálisabb, azaz a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot, és kiküszöbölhetők lesznek az ugrásszerű nagykereskedelmi árváltozások. A Mol ezzel követi az európai országokban alkalmazott gyakorlatot is, igaz, több országban a hazainál jóval gyakrabban, nem ritkán naponta döntenek az árakról.