Nem robogó, nem is autó: Toyota i-Road

toyota i-road
Vágólapra másolva!
A Toyota a Genfi Autószalonon mutatja be új, városi közlekedésre szánt tanulmányát, amely az autó és a motorkerékpár keresztezéséből született.
Vágólapra másolva!
Kattintson a képre a galériához!

A Toyota az i-Road tanulmányban megpróbálta egyesíteni az autó és a motorkerékpár előnyeit. Az autótól a zárt karosszériát, a kényelmes üléseket, a motorkerékpártól a jó irányíthatóságot, a kis méretet örökölte a háromkerekű elektromos jármű. A 2,35 méter hosszú, 0,85 méter széles, és 1,44 méter magas i-Roadból két hagyományos parkolóhelyen akár öt is le tud parkolni.

Forrás: Toyota
Forrás: Toyota

Vezető és utasa egymás mögött ül, mint a motoron, de sisakot nem kell viselniük, mivel az utastér teljesen zárt. Nemcsak a biztonságot növeli a tető, de az időjárás viszontagságaitól is megvédi az utasokat, ráadásul a szélvédőn még ablaktörlő is van.

Két darab, egyenként 2 kW teljesítményű kerékagymotor mozgatja az üresen mindössze 300 kilogrammot nyomó háromkerekűt, a legnagyobb elérhető sebesség 45 km/h, a hatótávolság körülbelül 50 km 30km/h-s sebességgel haladva.

Forrás: Toyota
Forrás: Toyota

Nagyon büszke a Toyota az i-Road aktív dőlésszabályozó rendszerére, amely a motorkerékpáréhoz hasonló mozgékonysággal ruházza fel a járművet, de veszély esetén megakadályozza, hogy felboruljon. A dönthetőséget úgy oldották meg, hogy a 80/80/R16 méretű első kerekek függőleges irányban képesek jelentősen elmozdulni. A kis hossz miatt az i-Road fordulókörének átmérője mindössze hat méter.