Inkább csak GT - Peugeot 208 GTi-menetpróba

peugeot
Vágólapra másolva!
Bárhogyan próbálják is a hasfelmetsző 205 GTi hírnevével megszórni az új 208 GTi-t, a helyzet az, hogy ennél barátságosabb 200 lóerős hot-hatch nincs, és valószínűleg nem is lesz soha többet a világon. Legalábbis benzinnel működő.
Vágólapra másolva!

Forrás: Peugeot
A nemzetközi menetpróbára elhoztak mutatóba egy gyönyörű állapotban fennmaradt 205 GTi-t is. Nem sok ilyet találni manapság, mert az évek alatt vagy ripityára törték, vagy átépítették versenyautónak, vagy egyszerűen csak széthajtották őket

Egy autóbuzi számára a Peugeot 205 GTi valahol a Golf I GTI-vel, Fiesta XR-rel vagy a Renault 5 Turbóval van egy polcon. Söröskriglik mellett ugyan jókat lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb, de igazából teljesen felesleges, mert az előbb felsorolt autók mindegyike szívfájdítóan zseniális, csak kicsit másként hatnak az érzékszervekre. Az már más kérdés, hogy a 205 GTi nem éppen a megbízhatóságával lett népszerű, és jó pár önjelölt (meg profi) raliversenyzőt vágott falhoz úgy, hogy minden átmenet nélkül eldobta a fenekét. Elég csak beírni valamelyik keresőbe, hogy 205 GTi crash és már potyognak is a videók a parittyaként repkedő kis Peugeot-król. Nem mellesleg pont ez a fajta "nyomjad csak, majd kiadja valahogy" karaktere tette olyan vonzóvá ezt a típust, amelytől még a jó öreg Jeremy Clarkson is elalélt annak idején egy kacskaringós kis szerpentinen.

Forrás: Peugeot
A C oszlopra rakott GTi felirattal emlékeznek az ősre. Itt azért jól látható, hogy mekkorát nőtt a kétszázas sorozat az évek alatt, súlyban is van közöttük bő két és fél mázsa

Ez a fajta nimbusz és legendává nemesedett típusjelzés a legértékesebb egy autógyár számára, ezért teljesen érthető, hogy nem is hagyta sokáig porosodni a GTi nevet a Peugeot, hanem szépen rátette a 208-as sorozat új csúcsváltozatára. És hogy megérdemelje a feliratot, belerakták az RCZ kétszáz lóerős turbómotorját az ugyancsak remek hatgangos váltóval együtt, majd nekiestek a futóműnek. Elöl egy, hátul két centivel szélesedett a nyomtáv, hogy stabilabb maradjon az autó feneke, de egy mezei 208-ashoz képest megerősítették a futómű bölcsőházát is, valamint kicserélték a rugókat, a csillapítókat, de még a lengőkarokat is, hogy bírják a rájuk váró extra terhelést.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Elöl egy, hátul két centit szélesítettek rajta, hogy ne járjon olyan idegesen a hátulja

Amíg a 205 GTi-ről már messziről ordított, hogy nem hétköznapi modell, addig sajnos a 208 GTi esetében szinte csak a feliratok jelzik ugyanezt. Hátul egy kis krómcsík és a kipufogó végére húzott dupla végcső a változás, oldalról a húsosabb küszöbök és az egyedi felnik, míg elölről egy árnyalatnyival nagyobb légbeömlő és némi variálás a hűtőrácson jelzik a GTi-séget. A futómű kiszélesítése miatt kellett ugyan rakni egy kis műanyag csíkot a kerékjárati ívekre, de ezek olyan vékonykák, hogy szinte fel sem tűnnek. Ez a fajta visszafogottság persze csak addig meglepő, amíg az ember, nem megy egy kört az autóval és rájön, hogy tényleg ellentmondásosan nézne ki motorháztetőre vágott kopoltyúval és földig húzott első köténnyel, de erről egy kicsit később.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]Fotó: Nógrádi Attila [origo]Fotó: Nógrádi Attila [origo]



Az első ülések nem olyan passzentosak, mint a nemrégiben kipróbált Fiesta ST-ben vagy az ugyancsak 200 lóerős Toyota GT86-ban. Sem a derekat, sem a hátat nem tartják olyan feszesen, ami a hétköznapi ingázások során inkább előny, viszont ha ne adj isten egy jó minőségű aszfalttal borított kacskaringós útra tévedünk -, márpedig egy ilyen autóval igyekszik ilyesmire tévedni az ember -, akkor támaszkodni és kapaszkodni kell rendesen, hogy ne csúszkáljunk jobbra-balra. Ebből a szempontból az utasnak valamivel rosszabb dolga van, mert neki nem jutott kapaszkodó a feje fölé, így csak az ajtóbehúzót tudja markolászni izgalmában.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Szuper fogása van az aprócska kormánynak, a Peugeot 208 sajátossága, hogy felette láthatóak a műszerek, viszont ha valaki kicsit magasabbra állítja, akkor belelóg a műszerekbe, így vagy kényelmesen vezetünk, vagy látjuk, hogy mennyivel megyünk

Kár, hogy az RCZ-ben alkalmazott hangrezonátort nem vették át a motorral együtt, alapjáraton gyakorlatilag hangtalan az egyhatos turbó, kiforgatva meg nem túl vérpezsdítő, sőt elég furának tűnő hang szűrődik be az utastérbe. Nem tudom jobban megfogalmazni, de valahogy olyan mesterkéltnek tűnt az egész, mintha egy szimulátor hangfalaiból jött volna. Nyilván aki erre bukik, rögtön vesz majd egy sportdobot, aki meg nem vágyik ilyesmire, csak örül, hogy nem kap fejfájást 100 kilométer után a folyamatos brummogástól, de egy 200 lóerős, GTi feliratokkal gazdagon kidekorált kis hot-hatchtől valahogy többet várna az ember.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Akárcsak a DS3-ban, az anyósülés előtti mélyedésnek köszönhetően nagy a lábtér, így nem kell annyira hátratolni az ülést, és még a hátul ülőnek is van sansza arra, hogy ne magzatpózban kelljen ücsörögnie

A nemzetközi menetpróbát hazai pályán rendezte a Peugeot, megtehették, hiszen tökéletes minőségű hegyi szerpentinekkel jól el vannak látva, és a klímával sincs sok gond ilyentájt a francia Riviérán. Egyébként nagyüzem van mostanság bemutatókból a Nizza feletti hegyekben, itt tartották nemrég a Kia Carens, az Opel Cascada és a Ford Fiesta ST premierjét is. Ez utóbbit alig egy hónapja próbálhattam ki, pont azokon az utakon, ahol a GTi-t is, így viszonylag hamar kiderült, hogy hiába hajtanak ugyanarra a célközönségre szinte hajszálra megegyező fegyvertárral, meglehetősen különböző karakterűek lettek. Amíg a Fiesta ST ideges, kötekedő foxi, aki már akkor morog, ha ránéznek a tálkájára, addig a GTi mosolygós bullterrier, aki csak akkor veszti el barátságos és béketűrő természetét, ha rálépnek a farkára, és ott is maradnak. Ez esetben viszont meglehetősen felgyorsulnak a dolgok.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Nagyon jó kis darab a PSA-BMW közös fejlesztésű 1,6 literes turbómotor, sok Citroen, Mini és BMW motorházteteje alatt láthattunk már ilyet

Papíron 7 másodperc sem kell a 100 km/h-s tempóhoz, ami nagyon jól hangzik, és arra bőven elég, hogy a legtöbb autót maga mögé utasítsa, de a jó hangszigetelésnek köszönhetően nincs meg benne az elődeire jellemző "ostromlott erőd érzés" még akkor sem, ha a gázpedált a padlóhoz nyomjuk, és ott is tartjuk. A mellettem gépészkedő totalcaros Csikós kolléga fogalmazta meg találóan, miközben egyik hajtűkanyarból estünk a másikba olyan tempóval, amelytől egy mezei autó már az orrát tolta volna az árok felé, de a GTi még nyikkanás nélkül elfordult, hogy korunk hot-hatchével jóval nagyobb sebességgel kell menni, ha el akarjuk érni ugyanazt azt az adrenalinmennyiséget, mint az elődeiben, és ez nem feltétlenül jó. Szerencsére a Peugeot illetékesei is érezték, hogy a GTi határai meglehetősen messze vannak attól, amit egy átlagos képességű újságíró ki tud autózni közúton a fejre állás kockázata nélkül, ezért megtették azt a szívességet, hogy lezártak egy kacskaringós útszakaszt, és szóltak egy profinak.

Ha valaki, hát Giles Panizzi aztán ért ahhoz, hogyan kell észveszejtően gyorsan menni egy kis Peugeot-val. A kétezres évek elején hétszer is első tudott lenni a rali-világbajnokság húsdarálójában egy Peugeot 206 WRC-vel. Fénykora óta már tíz év is eltelt, de a jelek szerint nem ment ki a gyakorlatból, mert hozzánk képest teljesen más dimenzióban közlekedett a lezárt útszakaszon. Ott, ahol én már a taposólemezt nyomkodtam reflexből az anyósülésből, ő még húzott egy négyest és teligázon elfordult pár centire suhanva csak el a sziklafal mellett. Néhány kolléga csinált erről felvételt, amelyen jól látszik, hogy milyen tempóval megy a szűk hegyi úton, de az is feltűnő, hogy milyen csend és fesztelen hangulat uralkodik mindeközben az utastérben.

Lefogadom, hogy egy ős GTi-ben ez a tempó már halálhörgést csalt volna elő az utasokból, itt viszont sétakocsikázásnak tűnik

Bár közel a határon autózik, nyugodtan lehet közben csevegni és nevetgélni, mert sem a motor bömböléséből, sem a gumik nyikorgásából nem jut annyi az utastérig, hogy akár az egy pillanatig is zavaró legyen. Egyébként a gumik még nála is csak akkor nyikkantak meg, amikor visszaváltásoknál gázfröccs nélkül engedte fel a kuplungot, de az is döbbenetes volt, hogy mennyire nem dülöngél a legdurvább csapatás közben sem a karosszéria. Ez különösen annak fényében elképesztő, hogy hiába voltak nagy felnik és peres gumik a tesztautókon, érzésre olyan komfortos volt a futómű, mint egy normál 208-asban. Nem tudom, hogyan hozták ezt össze , de valahogyan megalkották a nem állítható, de mégis adaptív futóművet, amely szorgalmasan nyeli az úthibákat, de ha ámokfutásra kerül a sor, kőkeményen tart a kanyarokban.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A ducibb küszöböt még csak-csak kiszúrni, de a vékonyka sárvédő-szélesítés láthatatlan, szinte csak akkor látszanak a különbségek, ha egymás mellett áll egy mezei 208 és egy GTi

Azért volt különösen hasznos ez a kis csapatás Panizzi mester oldalán, mert közben világosan kiderült, hogy az új GTi lett a sportos kisautók strébere. Lefogadom, hogy versenypályán ugyanolyan gyors, ha nem gyorsabb a kicsit gyengébb, de izgágább és ezáltal élénkebbnek érződő Fiesta ST-nél, sőt szerintem még egy jóval keményebb DS3 Racing mögött sem maradna le, csak úgy adja elő még a legdurvább csapatást is, mint az osztály eminense a témazáró matekdolgozatot: rezzenéstelen arccal és hibátlanul. Valószínűleg a fejlesztők is elég sok Peugeot 205 GTi crash címkés videókat láttak, ezért csináltak egy bolondbiztos sportautót, ami szélvészgyors ugyan, de hozza közben a frászt az emberre. Aki ilyesmire vágyik, annak tökéletes az új GTi, aki viszont a régi kamikazét keresi benne, csalódni fog, legalábbis gyári állapotában, de egy kis hergelés után persze ebből is ki lehet hozni a vadállatot, ahogyan azt az alábbi videó is jól szemlélteti.

Forrás: Peugeot
Még több gyári kép a GTi-ről, kattintson a fotóra!

Az új GTi forgalmazása májustól indul, egyelőre csak előzetes árat tudott mondani a hazai importőr, ez 5,88 millió forint. Ha ezt tartani tudják, akkor teljesítményét és felszereltségét tekintve nagyon jó vétel lesz, mert jóval olcsóbb a kissé túlárazott Fiesta ST-nél vagy a sokkal keményebb Citroen DS3 Racingnél, bár ez utóbbival hiába osztozik motorjával, külön kategóriát képviselnek. A GTi levesébe még a Renault Clio RS tud majd beleköpni, de ez már csak automata váltóval lesz kapható, ahogy a Polo GTI is. Ebben a brancsban meg kell még említeni az Opel Corsa OPC-t is, amely szinte fillérre annyiba kerül, mint a GTi, viszont annyi hátránya van, hogy jóval több kompromisszumot követel a hétköznapok során, és nem is mai darab már. Szóval, aki olyan sportautóra vágyik, amely nem ordítja a külvilágba a valós képességeit, és úgy tudja átugrani a legtöbb autót, hogy közben még a zenét sem kell felhangosítani, keresve sem talál jobbat, de ez egyben azt is jelenti, hogy egy sima GT felirat jobban tükrözné az autót karakterét, és a régit is szebben hagyná csillogni.

Műszaki adatok - Peugeot 208 GTi
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Furat/löket: 77/85,8 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 147 kW (200 LE)/5800. Nyomaték: 275 Nm /1700. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: 302 mm átmérőjű tárcsa/249 mm átmérőjű tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 3962/1739/1460 mm. Tengelytáv: 2538 mm. Nyomtáv elöl/hátul (az abroncsok közepétől mérve): 1480/1487 mm. Tömeg: 1160 kg. Csomagtartó térfogata: 285 l. Üzemanyagtartály térfogata: 50 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 6,8 mp. Végsebesség: 230 km/h. Gyári átlagfogyasztás: 5,9 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 139 g/km.