BMW-re és Volkswagenre mozdul a magyar

Vágólapra másolva!
Az újautó-piac hanyatlásával párhuzamosan szárnyal a használtautó behozatal. Messze a 3-as BMW a legnépszerűbb, mögötte a Volkswagen Passat és a Golf tolong.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy a hazai újautó-piac hanyatlása mellett szárnyal a használt autó behozatal, amin még a gyenge forintárfolyam se tudott sokat lassítani: az év első négy hónapban 21 ezer használt autót helyeztek forgalomba, ötödével többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A gyengélkedő forintnak azért volt némi káros hozadéka, ugyanis emiatt néhány évvel idősebb autókkal tértek haza a korábbi lehetőségeihez képest a magyar autóvásárlók. Az idén behozott használt autók átlagéletkora 10 év körül mozogott, ami azt jelenti, hogy érdemileg nem fiatalították a 12 éves átlagéletkorú magyarországi autóflottát.

A Használtautó.hu-tól kapott adatok szerint a márkák népszerűségi sorrendje nem változott, továbbra is Volkswagenből, BMW-ből, Opelból, Fordból, Audiból és Mercedesből hozták be a legtöbb autót: ez a hat márka teszi ki a teljes mennyiség 60 százalékát. Konkrét típusokra bontva messze a 3-as BMW a legnépszerűbb modell, ebből 1272-t regisztráltak az első négy hónapban. Ezt a VW Passat (871) és a VW Golf (817) követi, de rengeteg Audi A4 (703) és Opel Astra (600) is érkezett használtként. A többi modell darabszáma már nem éri el a hatszázat, a második öt sorrendje: BMW 5-ös széria, Ford Focus, Audi A6, Ford Mondeo, Mercedes A-Class.

Az év első négy hónapjában tapasztalt trend egyébként csaknem töretlen folytatása a tavalyi évnek, mikor is csaknem három és félezer 3-as BMW-t hoztak be, míg második helyen a Golf, harmadikon pedig a Passat állt. Negyedik az Opel Astra, amit az Audi A4, az 5-ös BMW, a Corsa, Focus és Mondeo trió követ, míg a tízedik helyen a Mercedes E osztály végzett a használt import autók népszerűségi listáján. Márka szerint a tavalyi sorrend: VW, BMW, Opel, Ford, Mercedes, Audi, Renault, Fiat, Toyota és a Peugeot volt.