Rosszaság - Mini Countryman Cooper SD All4-teszt

Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy sportos kisautóból jókora dízel-automata szabadidő-autóvá változott a Mini, csupán egyetlen jó tulajdonsága van, az viszont bőven elég, hogy bárkit függővé tegyen.
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]
A Mininél sosem fogynak ki az ötletekből, összkerékhajtással SUV-nek is beválik
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez és mi az új benne?

A Mini gátlástalan és szemtelen terjeszkedésének fogcsikorgatva vállalható eredménye. A Mini, ami már egyáltalán nem mini, sőt kifejezetten méretes darab, cserébe olyat tud, amit még a Clubman sem: van egy harmadik és negyedik ajtón át, kényelmesen elérhető, tágas hátsó ülése. A Countryman feladta minis elveit, hogy a családtagok és cimboráink is velünk lehessenek, de az identitását megtartotta, ugyanolyan karakteres élménybomba maradt, ami mindig is volt.

Fotó: Mudra László [origo]
Nagyobb, hosszabb, ötajtós - eddig a Countryman a legpraktikusabb Mini változat

Viszont, ha már így megnőtt, és ötajtós lett, simán elsüthették szabadidő-autónak, az úgyis nagyon menő mostanában a fiatalok körében. Kapott összkerékhajtást és dízelmotort, meg automataváltót, mert hiába lett a vidék Minije, a célcsoportba tartozó jampecek mégiscsak városban laknak, így sokkal kényelmesebb a dugózás. Innen már csak egy lépés volt, hogy elkészüljön a 143 lóerős Cooper SD csúcsváltozat.

Hogy néz ki?

Persze a legfontosabb feladat a forma újratervezése volt. Lehet, hogy egyszerű copy/paste megoldásnak tűnik, de a Countryman arányai bizony nagyon nem ugyanolyanok, mint az eredeti Minié. Harmadszor is eljátszották azt, ami a Porschének már csuklóból megy és a megszokott szellemben alkották meg újra a vonalakat, hogy továbbra is ugyanazt a bájos, mosolyra késztető karaktert lássuk. Zseniális húzás, minden tiszteletem a formatervezőké.

Fotó: Mudra László [origo]
Újra tervezték a formáját, ezekkel az arányokkal a klasszikus Minire emlékeztet

Magasabb orrával, nagy hűtőrácsával és lekerekített dobozszerű kasztnijával az ős-Minire is jobban emlékeztet, mint valaha. Nekem még az eltalált Trabant nT is beugrik róla, kár, hogy abból nem lett semmi. A Countryman viszont itt van, és nem lehet olyan jellegtelen színben rendelni, hogy ne legyen feltűnő és nagyon szerethető a külseje. Tele van apró részletekkel, mint az eredetire rímelő krómpánt a sárvédőn, vagy a kiálló hátsó lámpák.

Fotó: Mudra László [origo]
Eltalálták a részleteket, a krómozott pánt az indexszel együtt telitalálat

Lehet, hogy még annyira sem tűnik SUV-nak, mint egy terepcsomagos Dacia Sandero Stepway, de talán jobb is így, többet érnek a Cooper SD változat sportos kiegészítői, például a vadabb lökhárítók, a nagyobb kerekek és a dupla kipufogóvég, cserébe le kell mondani a keret nélküli ablakokról. Ezen kívül azt teszünk a külsejével, amit akarunk. Kétszínű fényezés és matricák segítségével személyre szabhatjuk. A Mini formája igényli is az ilyesmit.

Műszaki tartalom

Elég végigfutni a nevén, máris kifáradunk. Ez a Mini mindent megkapott, amit ma a BMW spin-off márkája tud. A kétliteres dízelmotor ebben a legerősebb, 143 lóerőt tud 305 Nm-nyi nyomatékkal, ami gázolaj ide vagy oda, nagyon meggyőző, pláne összkerékhajtással, hiszen ezekkel a peres gumikkal együtt már bevallottan nem terepezésre, hanem a kanyarok megalázására való. Sajnos még egy hatfokozatú automata váltót is kapott, ami hatékonyan rontja a levegőt.

Fotó: Mudra László [origo]
Dízel létére nagyon élénk a kétliteres, 143 lóerős motor, sokat is fogyaszt

Lassú, ügyetlen, túlságosan pörgeti a motort, nem tudja, pontosan mikor is kéne elváltani, ezzel a motorral jobban járunk egy kézi váltóval, már csak a fogyasztás miatt is, ami a maga 7,6 literével soknak számít, főleg a BMW 520d-hez viszonyítva. Zúgása még illene is a közeghez, ami leginkább egy pályázásra felkészített versenyautó hangulatát idézi a kemény futómű zajaival és a közvetlenségével, ami még mindig a legfőbb varázsereje.

Milyen vezetni?

Túl sok Minit vezettem már ahhoz, hogy emlékezzek, hányadik másodpercben lettem a rabja annak az élménynek, amit ez a retróautó nyújt. Bátran kijelenthetjük, hogy ma a Mini az egyik legélvezetesebb elsőkerekes. Szerencsére a Countryman sem lóg ki a sorból. Apró kormánya mögött képesek vagyunk elhinni, hogy körülöttünk forog a világ, vezetői képességeink pedig átlagon felüliek.

Fotó: Mudra László [origo]
Ez nem egy átlagos autó, hanem egy guruló élménybomba műszerfala

Mert a Minivel még egy csatornafedél kikerülése is élményszámba megy. Úgy érzem magam benne, mint egy kisgyerek a vidámparkban, itt tényleg minden a vezetésre van kihegyezve. A tökéletes üléspozíció, a precíz és direkt kormány, sínautós futómű és az érzékeny pedálok mind részesei ennek a tökéletes összhangnak, ami a Countryman vonzerejét jelenti. Ezért érdemes megvenni, más okot hiába keresnénk, mert praktikusan nagyon rossz autó.

Milyen benne utazni?

Fotó: Mudra László [origo]
Kicsi a csomagtartó, még szerencse, hogy nem is kell praktikusnak lennie

Talán nem is a közlekedési eszközök, hanem az élvezeti cikkek között lenne a helye a polcon. A Countryman mindent megtesz, hogy teljes értékű négykerekű legyen, mégsem tudnám egy hasonló méretű SUV helyett ajánlani. Hangosabb, mint az átlag, ráz, mint egy szénásszekér, a kilincse becsípi a kezet. Tágas, de a minősége nem az igazi, kaotikus a műszerfala, nem lehet rendesen indexelni a bután mozgó karral, a hosszú tető miatt nem lehet látni a lámpát, kerekét megvezetik a nyomvályúk és a csomagtartója még mindig kicsi. Meg hát nagyon drága.

Megéri az árát?

Fotó: Mudra László [origo]
Hétköznapi közlekedési eszközként elvérezne, élményautónak tökéletes

Miért lehet piacképes? Mert annak, akinek szánták, ezek egyáltalán nem számítanak. A Mini egy életérzés, egy stílus, az tudja értékelni, akinek pont azok a dolgok fontosak igazán, amire egy átlagos vevőknek vagy igénye, vagy pénze nincsen. Jár hozzá a semmi mással össze nem téveszthető külső és belső dizájn, és velük együtt az a jó érzés, hogy a Miniben semmi sem szükségszerű, hanem egyszerűen menő. A vezetési élmény is része a 7,4 milliós csomagnak, ennyiért máshol lehet kapni nagyobbat és hasznosabbat, de vonzóbbat aligha.

Cikkajánló

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Forrás: [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fiat 500L - menetpróba

BMW X1 xDrive23d - teszt

Nissan Juke 1.5 dCi - teszt





Összegzés

Fotó: Mudra László [origo]
Szürkében is bájos, de egy élénk szín és néhány matrica nagyon fel tudja dobni

Túlmutat az összes többi Minin a Countryman, hiszen mindközül a legnagyobb, neki van a legtöbb ajtaja és ehhez rendelhető összkerékhajtás is. Értékéből nem a dízelmotor, hanem az automataváltó von le, kézivel kell venni. Nem lehet megoldani viszont azokat a hétköznapi problémákat, amivel a tulajdonos szembesülne, ha napi igáslovat és nem vidám élményautót keresett volna. Azért, amit nyújt, mindent megéri elnézni neki, kivéve talán a BMW-hez méltatlan minőséget, de úgy tűnik, ez is csak nekünk tűnik fel, a piac bolondul érte.

Műszaki adatok - Mini Countryman Cooper SD All4

Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1995 cm3. Furat/löket: 90,0/84,0. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 105 kW (143 LE)/4000. Nyomaték: 305 Nm/1750-2700. Sebességváltó: hatfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4110/1789/1561 mm. Tengelytáv: 2595 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1525/1551 mm. Tömeg: 1395 kg. Terhelhetőség: 460 kg. Csomagtartó térfogata: 350-1170 l. Üzemanyagtartály térfogata: 47 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,4 mp. Végsebesség: 195 km/óra. Átlagfogyasztás: 4,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,6 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 130 g/km.