Egyre öregebb és olcsóbb autókat veszünk

Vágólapra másolva!
A hazai használtautó-piacot az Astra és a Swift uralta az elmúlt negyedévben.
Vágólapra másolva!

A Használtautó.hu felmérése szerint az év eleji visszaesést követően újra élénkülni kezdett a használt személyautók adás-vétele az elmúlt negyedévben. Az eladott autók átlagéletkorának növekedése miatt az átlagár egy év alatt 3 százalékkal 1,45 millió forintra csökkent. A forgalom negyedét hat modell adás-vétele tette ki, közülük az Opel Astra és a Suzuki Swift kiemelkedően uralja a mezőnyt: minden hetedik eladott jármű e két típus valamelyikét képviseli. Ezt követi a Ford Focus, a Volkswagen Golf, az Opel Corsa, valamint a Volkswagen Passat. Sajnos a hazai gépjárműpark átlagéletkora szempontjából nem kedvező trend, hogy miközben a kilenc évnél idősebb autók eladása több mint tíz százalékkal emelkedett, a 3-5 éves korosztályban negyedével kevesebb jármű cserélt gazdát, mint egy évvel korábban.

Az árakat nézve – az autópark öregedésével párhuzamosan – folytatódik a fokozatos lemorzsolódás. Leginkább a közép- és felső középkategóriába tartozó autók, az egyterűek és a nagykocsik tudták megőrizni a tavalyi átlagárszintet, miközben az alsó középkategóriás járművek öt, míg a mini- és kisautók átlagosan kilenc százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy éve ilyenkor.

A belföldi kínálat szűkülését a fokozatosan bővülő használtautó-import ellensúlyozza valamelyest. Az átlagosan tízéves import járművek immár az összes használtautó-eladás 12 százalékát biztosították ebben az időszakban – két éve még csupán öt százalék volt ez az arány. Ennek a szegmensnek az összetétele idén is alapvetően tér el a hazai használtautó-piacétól, itt ugyanis a hazai autósok által leginkább vágyott típusok vezetik a népszerűségi listát, amelynek tetején sorrendben a következő modelleket találjuk: BMW 3-as sorozat, Volkswagen Passat, Volkswagen Golf, Audi 4, Opel Astra, BMW 5-ös sorozat – olvasható a Használtautó.hu közleményében.