Valós adatokkal trükköznek a csaló autóhirdetők

Vágólapra másolva!
Új generációja jelent meg az autóhirdetési csalásoknak: a bűnözők már valós adatokkal próbálják átverni a vevőket.
Vágólapra másolva!

Korábban gyári képekkel vagy letakart rendszámmal hirdetett autók fotóival próbálkoztak a csalók, akik ma már valódi autók képeivel, leinformálható szervizmúlttal, sőt megbízható kereskedők nevében töltik fel hirdetéseiket - írta közleményében a Használtautó.hu. A portál szerint ismét emelkedni kezdett a becsapott vásárlók száma: csak az elmúlt másfél évben több mint harminc hasonló ügyben indított nyomozás során kérték az oldal szakembereinek segítségét.

A hitelesség látszatának megteremtése érdekében a bűnözők az eladók széles körét célozzák meg különféle adatkérési trükkökkel. Az egyéni hirdetőket az adott hirdetési oldal kinézetével azonos, személyre szabott e-mailben arra kérik, hogy hirdetésük hitelességének bizonyítása érdekében egy válaszlevélben küldjék meg a hirdetett autó alvázszámát vagy a forgalmi engedély képét. Ezeket az adatokat aztán a hamis hirdetések hitelesítésére használják fel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A csalók a hirdető kereskedéseknek küldött e-mailben azt is írják, hogy a hirdetési fiókjuk zárolásra került, az újraaktiváláshoz pedig egy általuk megadott címen kell belépniük. A megadott cím kísértetiesen hasonlít ugyan a hirdető portál adminisztrációs oldalára, ám az itt megadott azonosítók és jelszavak a bűnözők kezébe kerülnek, akik ezek után akadálytalanul tudnak a megbízható kereskedő nevében hamis hirdetéseket feladni.

Az átverést az alacsony vételár és a hitelesnek tűnő adatok együttesen készítik elő. Az már csupán a közvetlen levelezés során derül ki, hogy az autó külföldön van, a behozatalhoz pedig az eladó egy előre fizetendő összeget kér. Az eredmény mindig ugyanaz: az előleg eltűnik a hirdetővel együtt. Védekezni egy módon lehet: soha ne fizessünk látatlanban előleget vagy letétet használt autóért. Főleg, ha a mesebeli feltételekkel (kevés kilométer, első tulajdonos, sérülésmentes stb.) hirdetett autóról kiderül, hogy külföldön van.