A gyerek a mobilnál is veszélyesebb az autóban

Vágólapra másolva!
A Monash Egyetem kutatása szerint egy autóban ülő gyerek 12-szer jobban elvonja a figyelmet a vezetésről, mint a mobiltelefonálás.
Vágólapra másolva!

Egy autóban ülő gyerek sokkal több figyelmet követel az autóvezetőktől, mint a mobiltelefonálás. Ezt állapította meg a Monash Egyetem kutatása, amelynek eredményei szerint egy átlagos szülő 3 perc 22 másodpercig nem figyeli az utat egy 16 perces utazás alatt.

A tudósok 12 családot figyeltek meg három hétig, a gyerekek életkora egy és nyolc év között volt. Összesen 92 utazás adatait dolgozták fel, többször is előfordult, hogy a szülők két teljes másodpercig nem nézték az utat, miközben az autó mozgásban volt. 76,4 százalékban a gyerek felé fordultak vagy a visszapillantóból figyelték, 16 százalékban beszélgettek vele, 7 százalékban segítettek neki valamiben, sőt az utazások egy százalékában a szülő vezetés közben játszott a gyerekkel.

A kutatást vezető Judith Charlton nem lepődött meg az eredményeken, szerinte gyakran előfordul, hogy a szülők nem tartják figyelemelterelőnek saját gyereküket, így közlekedésbiztonsági kampány meghirdetését javasolta. Egy korábbi tanulmány eredményeire hivatkozva a Monash Egyetem azt állítja, hogy a kisgyerekkel való utazás 12-szer figyelemelterelőbb a mobiltelefonálásnál.